Yunanistan’da yapılan erken genel seçimlerde Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) büyük zafer kazandı.

Aleaksis Tsipras’ın lideri olduğu SYRİZA, beklentilerin de üzerinde bir oy alarak, sandık çıkış anketlerine göre yüzde 35 ile 39 arasında oya ulaşarak 2,5 yıldır iktidarda olan rakibi merkez sağcı Yeni Demokrasi partisine (ND) yüzde 10-12 fark yaptı.  

TEK BAŞINA İKTİDARA GELEBİLECEK Mİ?

Ancak, SYRİZA’nın tek başına iktidara gelip gelmeyeceği geceyarısına doğru belli olacak. 300 üyeli Yunan parlamentosu’nda bir partinin tek başına iktidara gelmesi için en az 151 milletvekili kazanması gerekiyor. SYRİZA’nin kazandığı miletvekili sayısının 146-155 arasında olması bekleniyor.

Oyları yüzde 2-3 arasında değişen eski Başbakanlardan Yorgo Papandreu’nun 3 hafta önce kurduğu Demokratlar Sosyalistler Hareketi (KİDİSO) yüzde 3 barajını aşamazsa SYRİZA’nın tek başına iktidara gelmesi şansı çok yüksek görünüyor.

Seçimlerdeki  üçüncü parti ismi ise hala belli olmuş değil. Gazeteci Stavros Teodorakis’in geçen yıl kurduğu “Nehir” partisi ile neo-nazi Altın Şafak (yüzde 6-8) başabaş durumda. Seçimde liderleri Nikos Mihaliolakos ile 5 milletvekilinin hapiste tutuklu olduğu Altın Şafak gücünü artırmış gözüküyor.

Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 5-7 ve Sosyalist Pasok da yüzde 4-6 oy ile parlamentoya girmeye hak kazanmış durumda.

Daha önce, SYRİZA ile koalisyon hükümeti kurmaya hazır olduğunu açıklayan sağcı-milliyetçi Bağımsız Yunanlılar partisi de (yüzde 2.5-4) yüzde 3 barajını aşmaya çok yakın. (Kaynak: Hürriyet)