Yunanistan’da yarın yapılacak erken genel seçimler için geri sayım başladı. Avrupa Birliği (AB) ve finansal merkezlerin tüm tersi çabalarına rağmen, kemer sıkma politikalarına karşı direnen Radikal Sol Koalisyonu’nun (Syriza) seçimlerden açık farkla birinci çıkacağı tahmin ediliyor.

Alco kamuoyu araştırma şirketi tarafından yapılan ankete göre, Syriza’nın oy oranı yüzde 32,9 olurken, en yakın rakibi ve Başbakan Antonis Samaras’ın partisi Yeni Demokrasi (ND) ile arasındaki farkı 6,6 puana çıkartacak. Syriza, Alco’nun bir önceki anketinde ND’den 5,2 puan önde geliyordu.

MRB tarafından Star TV için yapılan bir diğer ankette ise, Syriza ile ND arasındaki farkın en az 5,2 puan olacağı ortaya çıktı. MRB anketinde Syriza’nın oy oranı yüzde 31,2 olurken, ikinci sırada gelen ND ise yüzde 26,3’te kalacak.

Syriza’nın seçimlerde açık farkla birinci olacağını gösteren bir diğer anket ise GPO adlı araştırma kuruluşundan geldi. GPO anketine göre, Syriza’nın en yakın takipçisi ND’ye 6,7 puan fark atması bekleniyor.

Seçimlerde Syriza ile Başbakan Antonis Samaras’ın partisi ND arasındaki oy farkının düşük olacağını gösteren tek anket ise Kapa tarafından düzenlendi. Bu kuruluşun anketine göre Syriza yüzde 31,8 ile birinci olurken, ND ise yüzde 28,9 ve 2,9 puanlık fark ile ikinci parti olacak.

Seçime katılacak diğer partilerin oy oranları ise yüzde 1,1 ile 6,2 arasında değişiyor. 40 yılı aşkın bir süredir Yunanistan’ın belirleyici iki partisinden olan PASOK’un ise yüzde 4,5 aralığında kalması dikkat çekiyor.

PASOK dışında, Komünist Parti (KKE), ırkçı parti Altın Şafak, merkez sağ Potami ile ANEL gibi partilerin yüzde 3 barajını aşarak meclise girecekleri de anketlerin tümünde öngörülen sonuçlardan.

Yunanistan Parlamentosu’nun 300 üyesinin seçileceği seçimlerde birinci partiye 50 milletvekilliği otomatik olarak veriliyor. Geri kalan 250 sandalye ise partilerin aldıkları oy oranlarına göre paylaştırılacak.

Kaynak: ANF