Yunanistan'da, 25 Ocak'ta yapılan genel seçimlerin ardından Radikal Sol İttifak (SYRIZA) lideri Aleksis Tsipras başkanlığında kurulan koalisyon hükümeti güvenoyu aldı.

Sandalye sayısı 300 olan Yunan parlamentosunun oylamaya katılan 299 üyesinden 162’si yeni hükümete “evet” derken, 137 milletvekili “hayır” oyu kullandı.

Başbakan Tsipras, oylama öncesi yaptığı konuşmada, Yunanistan’da ilk defa bir hükümetin güvenoyu almadan ülkenin AB geleceğiyle ilgili zor bir sorunla başa çıkmak zorunda kaldığını belirterek, “Sadece Yunanistan’ın değil Avrupa’nın geleceği açısından da tarihi bir dönüm noktasında bulunuyoruz” dedi.

Yunanistan’ın borç konusunun ele alınacağı Eurogroup toplantısında Maliye Bakanı Yanis Varufakisin yanında tüm Yunan halkının da bulunacağını ifade eden Tsipras, “Gelinen noktada artık geri dönüş yok” yorumunda bulundu.

Tsipras, Avrupa’nın bundan sonra kendi geleceğiyle ilgili alacağı kararlarında, "birlik halinde ilerlemek" ya da "ortamı korku ve istikrarsızlığa bırakmak" ikilemiyle karşı karşıya bulunduğunu savunarak, Yunanistan’ın bu konuda belirleyici rol oynadığını ifade etti.

Yunanistan'ın referandumlar (yardım anlaşmaları) dönemine geri dönmesinin mümkün olmadığını ve bunu artık Avrupa’da herkesin anladığını bildiren Tsipras, birleşik Avrupa’yı koruyan ülkenin Yunanistan olduğunu kaydetti.

Tsipras, “Aslında en Avrupa yanlısı ortak bizleriz. Bu noktada küçük Yunanistan evrensel değerleri koruyarak belirleyici rol oynuyor” dedi. Başbakan Tsipras, Yunanistan ile Avrupalı ortakları arasında yeni bir kalkınma programı üzerinde anlaşma sağlanmasının ihtiyaç olduğunu belirterek, yeni hükümetin Eurogroup toplantısına pozitif bir enerjiyle gittiğini, ortaklarından da aynı tavrı beklediğini kaydetti.

‘AVRUPA İLE KÖPRÜLERİN ATILMASI MÜMKÜN’

Maliye Bakanı Yanis Varufakis de SYRIZA’nın seçim öncesi söylemlerinde hiçbir değişiklik olmadığını belirterek, "Yunanistan borç sorunuyla ilgili Avrupalı ortaklarıyla olan müzakerelerde köprülerin atılmaması için her şeyi yapacak ancak yine de böyle bir olasılık ihtimaller dahilinde" değerlendirmesinde bulundu.

Bu konuda mantıklı önerileri ve argümanları bulunduğunu ve blöf yapmadığını dile getiren Varufakis, ilk defa bir Yunan hükümetinin başı dik olarak Brüksel’e müzakerelere gittiğini söyledi. Koalisyonun küçük ortağı ANEL partisi lideri Savunma Bakanı Panos Kammenos da sol bir parti olan SYRIZA ile ANEL’in koalisyon kurmasıyla ülkede birlik sağlandığını anlatarak, yeni hükümetin bir ulus olarak ülkenin haklarını müzakere etmek durumunda bulunduğunu ifade etti.

‘ÜLKENİN AB PERSPEKTİFİNİN TEHLİKEYE ATILMASINA İZİN VERMEYECEĞİM’

Anamuhalefet Yeni Demokrasi (ND) partisi lideri Andonis Samaras ise yeni hükümetin başarılı olmasını arzu ettiğini ancak "ülkenin AB perspektifini ve geleceğinin tehlikeye atılmasına izin vermeyeceğini" söyledi.

Önceki hükümetin bütçe açığını neredeyse kapatmak üzere olduğunu ve ülkenin güvenilirliğini yeniden sağladığını savunan Samaras, yeni hükümetin bunlara dayanarak ayakta durduğunu bildirdi.

Samaras, SYRIZA’nın seçim öncesinde yalan söylediğini ve Tsipras’ın izlediği politikayla Yunanistan’ın yeni memorandumlar imzalayıp yeniden borçlanmak zorunda kalacağını ileri sürerek, “Umarım Eurogroup toplantısından başın yukarıda olarak çıkarsın. Ancak korkarım bu gidişle ülkeyi kayalara çarptıracaksın” diye konuştu.

Parlamentoda SYRIZA’nın 149, ND’nin 76, Altın Şafak Partisi'nin (Hrisi Avgi) 17, Nehir (Potami) partisinin 17, Yunanistan Komünist Partisi’nin (KKE) 15, ANEL’in 13 ve Panhelenik Sosyalist Hareket’in (PASOK) 13 milletvekili bulunuyor.