Yunanistan'da SYRIZA Hükümetinin üçüncü troyka anlaşmasını imzalamasına karşı son yılların en kitlesel grevi gerçekleştirildi. Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE) ve Kamu Emekçileri Konfederasyonunun (ADEDY) çağrısıyla bir araya gelen emekçiler ülkede yaşamı durdurdu.

Evrensel Atina muhabiri Seyit Aldoğan’ın haberine göre, gösterilerde yapılan konuşmalarda ‘SYRIZA’nın troyka ile iş birliği yaptığı’ vurgulandı. Etkili geçen grevde göze çarpan bir diğer ayrıntı ise alınan güvenlik önlemleri oldu. Meclisin bulunduğu Sintagma Meydanı dahil bir çok ara sokağa çevik kuvvet ekipleri yerleştirildi, her sokak ablukaya alındı.

İŞÇİLER GREVE DAMGASINI VURDU!

Son yıllarda işçilerin katılımının en yoğun olduğu grev çağrısı toplumun bütün kesimlerinde etkili oldu. Sendika şubeleri sabah saatlerinde özellikle telekomünikasyon alanında bulunan özel şirketlerin önüne giderek işçileri greve çağırdı. Şubeler bazı özel şirketlere grev pankartları asarak şirketlerin önünde barikat kurudu.

MÜCADELEYE DEVAM!

Atina’da 3 farklı alanda yapılan gösterilerde SYRIZA hükümeti hedefteydi. Sendikalar yaptıkları açıklamalarda ‘SYRIZA hükümeti sol bir parti olarak iktidara gelmesine rağmen halkı kandırdı. Troykayla uzlaşarak işçi ve emekçilerin haklarını elinden aldı. Sosyal güvenlik paketinde yaptığı değişikliklerle işçileri mezara koydu” denildi. Sendikalar aynı zamanda mücadelelerinin yeni başladığını ve SYRIZA’ya karşı mücadele etmeye devam edeceklerini söylediler.

GREVE KATILIM YÜZDE 90

Grev en çok eğitim, sağlık, taşımacılık, telekomünikasyon, enerji iş kollarında etkili oldu. Katılımın yüzde 90’a kadar çıktığı belirtildi. Liman işçileri, köyüler, esnaflar, emekliler, işsizler kendi pankartlarıyla eylemlere katıldılar.  

Tüm liman işçileri greve katıldı, adalara ulaşım durdu ve yük indirme işlemleri yapılamadı. Şehirler arası ulaşım da durma noktasına geldi. İşçilerin yanı sıra üniversite ve lise öğrencileri de SYRIZA ve hükümet ortağı ANEL’in sosyal güvenlik yasasını değiştirmesine ve yeni vergi yüklerine karşı boykot yapılar. Kendi pankartlarıyla greve katılan lise ve üniversite öğrencileri yapılan reformların durdurulmasını istediler.