Avrupa Birliği'nin (AB) Akdeniz ülkeleri liderleri Yunanistan'da düzenlenen zirvede bir araya geldi. Doğu Akdeniz ve olası göç dalgası gibi konuların ele alındığı görüşmelerin sonuç metnine dair Türkiye tarafından yapılan açıklamada 'körü körüne Yunanistan'ın peşinden gitmek' ifadeleri yer aldı.

Yunanistan'ın başkenti Atina, iklim, güvenlik ve göç konulu zirveyle Akdeniz'in kıyısındaki AB ülkelerinin liderlerini bir araya getirdi. MED 9 etkinliğinde toplanan AB ülke temsilcileri iklimin yanı sıra Afganistan'daki gelişmeler, göç kaygıları ve Doğu Akdeniz gündemini değerlendirdi. MED 9, Kıbrıs Cumhuriyeti, Hırvatistan, Yunanistan, Slovenya, Malta, İtalya, Fransa, İspanya ve Portekiz'den oluşuyor. 

'SINIRDAKİ SIĞINMACI KRİZİ TEKRARLANMAYACAK'

Zirvede en çok konuşulan konulardan bir tanesi Afganistan'daki kriz ile birlikte gündeme gelen olası göçler oldu. Konuya dair Türkiye ile işbirliği yapılmasında mutabakata varılırken olası göç güzergahındaki diğer komşu ülkelere de yardım edilmesi gerektiği söylendi. Türkiye gibi Yunanistan, Kıbrıs ve İtalya'nın da durumdan etkileneceği belirtildi.

Ev sahibi ülke Yunanistan'ın Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Atina-Ankara arasında sığınmacılar konusunda işbirliğinin sürdüğünü aktarırken, her iki ülke sınırında 2020 yılında yaşananların tekrarlanmasına kesinlikle izin vermeyeceklerini söyledi. Geçtiğimiz yıl Türkiye'nin Avrupa'ya gitmek isteyen mültecileri artık engellemeyeceğini söylemesinin ardından mülteciler Edirne gibi sınır bölgelerinde toplanmıştı.  

'TÜRKİYE SALDIRGAN TUTUMUNA SON VERMELİ'

Miçotakis konuşmasında Türkiye'nin Akdeniz'deki saldırgan tutumuna son vermesi gerektiğini vurguladı. Akdeniz'de güvenliğin ve istikrarın sağlanması için Ankara'nın da 'uluslararası hukuk ve deniz hukuku kurallarına saygılı olması gerektiğini' söyleyen Miçotakis, "Türkiye'den Yunanistan'a, Kıbrıs'a ve diğer bölge ülkelerine yönelik saldırgan tutumuna son vermesini bekliyoruz" dedi.

Öte yandan Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis de, Türkiye'nin adadaki iki devletli çözüm arayışı hakkında konuştu, Türk tarafının gündeme getirdiği yeni çözüm şekillerinin kendilerince kabul edilemeyeceğini' söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs sorununun çözümüne dair 'eşit, egemen iki devletli çözümden yana' olduklarını kaydetmiş, "40-50 senemizi onların söyledikleriyle geçirdik, netice alamadık. O devir kapandı. Azınlık felsefesini de kabul etmiyoruz" ifadelerini kullanmıştı. 

TÜRKİYE'DEN TEPKİ: TARAFLI VE VİZYONSUZ

Atina'daki toplanmaya dairse Türkiye'nin tepkisi gecikmedi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, MED 9 zirvesinin ardından yayımlanan ortak bildiriyi eleştirdi, göç konusundaki bölümlerin 'taraflı, vizyonsuz ve gerçeklerden kopuk' olduğunu ifade etti.

Bilgiç'in yazılı yanıtında "Söz konusu bildiriye imza atan AB ülkelerini dayanışma kisvesi altında Yunanistan ve GKRY'nin körü körüne peşinden giderek izledikleri tek yanlı ve taraflı tutumlarını terk etmeye davet ediyoruz" ifadelerini kullandı. 

Kaynak: Gazete Duvar