Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen ve İçişleri Komiseri Ylva Johansson’a hitaben Türkiye - Yunanistan sınırındaki geri itmelerle ilgili bir açık mektup çalışması yapıldı.

Mektupta; Avrupa Parlamenterleri, ülke milletvekilleri, gazeteciler, akademisyenler ve sivil toplum örgütlerinden oluşan 44 imzacı mevcut.

Mektuplar Komisyon Başkanı’na ve İçişleri Komiseri ’ne teslim edildi.

Mektupta Yunanistan-Türkiye sınırında uygulanan geri itme politikalarının birçok can kaybına sebep olduğu ve daha birçok hayatı mahvettiği belirtildi, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa İçişleri Komiseri Ylva Johansson’dan bu uygulamaların sona erdirilmesi için destekleri istendi.

Yunanistan’dan geri itilen insan sayısının 2021 yılında daha önceki yıllara göre yaklaşık 2 kat arttığına, sığınma başvurusu için adalara gelenlerin sayısının son 9 yılın en düşük seviyesinde olduğuna değinildi ve sığınmacıların daha zorlu ve ölümcül rotalar seçmeye zorlandığı ifade edildi.

Ayrıca geri itme iddialarını reddeden ve 2016 AB-Türkiye Göçmen anlaşmasının yükümlülüklerini yerine getirmediği iddiasıyla Türk tarafını suçlayan Yunanistan’ın, Suriye, Afganistan ve Pakistan gibi ülkelerden gelen göçmenlerin yanı sıra Erdoğan rejiminin zulüm ve baskısından kaçan Kürt aktivistlere de bu politikaları uyguladığının altı çizildi.

Türkiye’de 15 temmuzun ardından yaklaşık 2 milyon Türk vatandaşının terör suçlarıyla itham edildiği, 512 bin kişinin yargılandığı, 320 bin kişinin hüküm giydiği ve 131.000 kişi hapse atıldığı vurgulanırken halihazırda aralarında hasta, yaşlı, engelli ve çocukların da bulunduğu 30 binden fazla Türk vatandaşının sahte terör suçlamaları ile cezaevlerinde tutuklu bulunduğu belirtildi. Türkiye’nin son yıllarda dünyanın en kötü insan hakları sicillerinden birine sahip olduğu ifade edildi.

İmzacıların Avrupa Komisyonu Başkanı’na ve İç İşleri Komiseri’ne ilettikleri mektupta 3 istekleri var:

*Yunan hükümetinin, bağımsız kuruluşların temsilcilerini de içermesi beklenen geri itme iddialarını soruşturacak olan organın belirlenmesini daha fazla geciktirmemesi,

*Tüm geri itme olaylarının kapsamlı bir şekilde soruşturulması ve sorumluların adalete teslim edilmesi,

*Sınırlarda sığınma hakkının sağlanması ve sığınma talebinde bulunmayla ilgili yasal veya pratik tüm prosedürel veya coğrafi kısıtlamaların kaldırılması.

Kaynak: Evrensel