Yunanistan’da Makedonya ile yapılan isim anlaşması derin bir krize dönüştü.

Başbakan Aleksis Çipras’ın koalisyon hükümetin küçük ortağı Bağımsız Helenler’in (ANEL) lideri Panos Kammenos, savunma bakanlığı görevinden istifa etti.

Kammenos’un istifası, Çipras’ın hükümetinin geleceğini de tehlikeye atmış durumda.

‘ALTI BAKANI HÜKÜMETTEN ÇEKİYORUM’

Kammenos, Makedonya’nın isminin ‘Kuzey Makedonya (Severna Makedonija)’ olarak değiştirilmesini öngören anlaşmaya milliyetçi gerekçelerle karşı çıktığını daha önceden açıklamıştı. İstifasını verirken de, “Makedonya’nın ismiyle ilgili mesele, savunma bakanlığı koltuğunu feda etmemin önüne geçemedi” dedi. Sağcı siyasetçi, aynı zamanda altı bakanı da hükümetten çekeceğini açıkladı.

ERKEN SEÇİME GİDİLEBİLİR

ANEL’in bu kararının Yunan hükümetinin geleceğini nasıl etkileyeceği şu an için belirsiz. Çipras’ın koalisyonu 300 sandalyeli Yunan parlamentosunda 153 sandayeye sahipti. Bu sandalyelerin 145’i ise bizzat Çipras’ın partisi Syriza’ya ait. Şimdi, Çipras’ın parlamentoda salt çoğunluğu geçmesini sağlayacak destek bulup bulamayacağı veya erken seçime mi gidileceği soruları yanıt bekliyor.

KRİZİN SEBEBİ NE?

Makedonya ile ilgili kriz, Üsküp’ün eski Yugoslavya’dan bağımsızlığını ilan edip ‘Makedonya’ adını aldığı 1991 yılına dayanıyor. Yunanistan o tarihten bu yana, ülkenin sınırındaki coğrafi bölgesini ‘Makedonya’ adıyla andığı ve ulusal kahraman Büyük İskender’in doğum yeri olarak dünyaya tanıttığı için, komşusunun bu ismi kullanmasına karşı çıkıyordu. Yunan milliyetçileri, bu ismi kendi topraklarında hak iddiası ve Yunan/Helen kimliğine hakaret olarak yorumluyordu. Atina da bu nedenle, Üsküp’ün AB ve NATO’ya üye olmasını yıllardır engelliyordu.

Ancak iki ülkenin hükümetlerinin geçen haziranda yaptığı anlaşma Üsküp’ün, anayasasındaki ismini ‘Kuzey Makedonya (Severna Makedonija)’ olarak değiştirmesini öngörüyordu. Bu sayede Makedonya’nın AB üyeliğinin önünün de açılması hedefleniyordu. Ancak Çipras’ın bu yöndeki adımları ülke içinde tepkiyle karşılandı. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias da anlaşmanın mimarı olarak tepkiler karşısında yalnız bırakıldığını söyleyerek ekim ayında istifa etmişti.