Gıda Mühendisleri Odası Genel Başkanı Petek Ataman 'organik' diye satılan her gıda ürününün sağlık açısından güvenilir olmadığını söyledi.

Adana'da düzenlenen gıda sempozyumuna katılan Petek Ataman, organik ürünleri değerlendirdi. Organik ürünlerin üzerinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın onayıyla verilen hologramın bulunması gerektiğini vurgulayan Ataman, kayıtlı, onaylı ve ambalajlı ürün tüketilmesini önerdi.

Piyasada, 'organik ürün' ifadesinin yaygın olarak kullanıldığına dikkat çeken Ataman, "Ama domatesin üzerine bir arı resmi yapıştırılmış, bu ürün organik zannediliyor. Yumurtaları samanın arasına koyuyorlar, tüketici organik sanıp alıyor. Hayır bunlar organik değil" dedi.

Bir gıda ürününün organik sayılması için kullanılan gübre, yapılan tarımsal bakım ve yöntemlerin doğal olması gerektiğini belirten Ataman, bu biçimde elde edilen ürünlere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın onayıyla 'Türkiye' yazılı hologram verildiğini kaydetti.

'ÇİĞ SÜT DOĞAL AMA İÇİLMEZ'

'Organiktir, doğaldır ve sağlıklıdır' denilen her ürün için kuşku duyulabileceğini ifade eden Petek Ataman, şöyle devam etti:

"Doğal ürün çok önemlidir. Çünkü besin öğelerini maksimum miktarda içerir. Ama doğalı koruyacak şekilde riskleri yok edilmelidir. Edilmezse zehirleniriz. Çiğ süt doğaldır ama bu ülkede çiğ süt içilemez. 'Çiğ süt en sağlıklıdır' diye yanlış yönlendiriliyor insanlar. Böyle bir şey yok. Eğer çiğ süt içersek sağlık problemleriyle karşı karşıya kalırız. Mesela, 'doğal yoğurt' diyorlar. Yoğurdun nesi doğal? Sütü işlediğiniz zaman yoğurt oluyor. Maya olmadan yoğurt olur mu? Hayvanın memesinden yoğurt çıktığını hiç görmedim. Ama yoğurdu güvenli üretmek lazım."

ÖLDÜREN SALATALIĞI ANIMSATTI

Bir ürünün doğal ve organik olmasının güvenli olduğu anlamına gelmeyeceğine dikkat çeken Ataman, şunları kaydetti:

"Zaten doğal ürünlerde mücadele ettiğimiz bazı riskler var. Organik ürünlerde de, bir grup kimyasalı üretim hattında eliyorsunuz. Tarım ilaçlarını kullanmıyorsunuz ya da gübreyi doğal kullanıyorsunuz. Son yıllarda dünyada çıkan gıda krizlerinde, hep bu organik ürünlerdeki zararlı mikroorganizmaların yarattığı zehirlenmeler var. Geçen yıl bir salatalık, zararlı mikroorganizma nedeniyle birçok yerde gıda zehirlenmelerine yol açtı. Ölümle sonuçlanan zehirlenmeler oldu. Organik üretimde bu hep tartışılır hale geldi.

Organik üretimde doğal gübre, hayvan dışkısı kullanıyorsunuz. Hayvan dışkısından bir takım mikroorganizmalar ürüne taşınıyor. Eğer yere yakın ve toprakla temas eden bir ürünse ve çiğ tüketiliyorsa mikrobiyal riskiniz artar.

Yol kenarında, doğal diye, etiketsiz, plastik ambalajlara konulmuş pek çok gıda maddesi var. İnternet üzerinden satılan gıdaların izlenebilirliği, kontrolü, doğru bilgilerin tüketiciye ulaşması da başlı başına bir sorun. Kayıtlı, onaylı ve ambalajlı ürün tüketilmesini öneriyorum."