TBMM Genel Kurulu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan'la kavga eden AK Parti İstanbul Milletvekili Oktay Saral'a kınama cezası verdi.

TBMM Genel Kurulu'nda BDP'nin seçim barajıyla ilgili grup önerisinin görüşmeleri sırasında, 17 Aralık operasyonu ile ilgili tartışmada AK Parti 'li Saral ile CHP'li Tezcan'ın yumruklaşması üzerine verilen aradan sonra Başkanvekili Sadık Yakut, oturumu açtı.

BDP'nin grup önerisi reddedildi.

Siyasi parti grup başkanvekilleri de Genel Kurul'da yaşanan kavgaya ilişkin açıklamalarda bulundular.

"FİZİKİ SALDIRI KABUL EDİLEMEZ"

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanun teklifinin çok önemli olduğunu dile getirerek, CHP'nin, İçtüzüğün verdiği hakları kullanarak teklifin yasalaşmasını geciktirme ya da Anayasa'ya uygun hale getirme çabasında olduğunu, AK Parti'nin ise kendi anlayışı çerçevesinde teklifi savunduğunu söyledi.

"TBMM demokrasinin en yüce yeri" diyen Hamzaçebi, herkesin milletin parlamentodan beklentisine göre hareket etmesi gerektiğini ifade etti. Genel Kurul'daki görüşmelerde eleştiri, sözlü müdahale gibi her türlü engelleme olabileceğini anlatan Hamzaçebi, "Ama bir partinin milletvekilinin bir başka partinin genel başkan yardımcısına fiziki saldırısı kabul edilebilir bir şey olmamalı" dedi.

Hamzaçebi, bu tür davranışları parlamentodan uzak tutmaları gerektiğini vurgulayarak, "Herkes karşı tarafı rencide etmeyen üslup içinde olmalı. Bunu başarırsak milletin beklentilerine uygun görüşme ortamı yaratmış oluruz. Dileğim fiziki saldırıların, karşı tarafı rencide eden üslup olmamasıdır" diye konuştu.

"ONUR VE HAYSİYETE YÖNELİK SUÇLAMALAR YAPILIYOR"

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, HSYK'nın idari yapısında değişiklik teklifinde, TBMM Adalet Komisyonu'nda yaklaşık 20 önergeyle muhalefetin itirazları da dikkate alınarak düzenleme yapıldığını, Genel Kurul'da da dün önergelerle düzenlemeler yapıldığını anlattı.

TBMM'nin yasama görevini yerine getirirken birlikte hareket edildiğini belirten Ünal, "Bir kesimin onuruna, haysiyetine yönelik suçlamalar kabul edilemez" dedi.

Fiziki şiddeti onaylamadıklarının altını çizen Ünal, "Kanun görüşülmeye başlandığından beri, bazı milletvekillerinin ifadeleri, AK Parti Grubu'na dönük sürekli 'hırsız var' ifadeleri milletvekillerinin onurlarını, haysiyetlerini ciddi şekilde yaralamaktadır" diye konuştu.

Milletvekillerinin temsil yetkisiyle Meclis'e geldiğine dikkati çeken Ünal, bu tür şahsiyet ve onur kırıcı ifadeler nedeniyle İçtüzüğe göre uyarı cezası verilmesi gerektiğini söyledi.

Mahir Ünal, "Fiziksel şiddeti onaylamamız, kabul etmemiz makul olmadığı gibi bu şiddeti doğuracak dili de onaylamamamız gerekiyor. Umarım milletvekilleri bundan sonra birbirlerine karşı daha saygılı olurlar" dedi.
Ünal, kavgada yaralanan CHP Genel Başkan Yardımcısı Tezcan'a geçmiş olsun dileğinde bulundu.

SARAL'A KINAMA CEZASI

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, AK Parti'li Saral'ın, CHP'li Tezcan'a yönelik davranışının İçtüzüğün 160. maddesinin 4. fıkrası uyarınca kınama cezası gerektirdiğini belirterek, kınama cezası verilmesini Genel Kurul'a teklif etti.

Saral'ın savunma talebinde bulunmaması üzerine TBMM Genel Kurulu, oylama sonucunda Saral'a kınama cezası verilmesini kabul etti. Oylamada Bekir Bozdağ ve Bülent Arınç gibi bazı AK Parti'li milletvekilleri de kınama cezası verilmesi yönünde oy kullandı.

TBMM Başkanvekili Yakut, oylamanın ardından, sıradaki tasarı ve tekliflerin görüşülmesi için komisyon ve hükümetin yerini almaması üzerine, birleşimi yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

(Radikal)