Yunanistan Başbakan’ı Tsipras ile bir saati aşkın görüşen HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ, yaptıkları görüşmede Kürt sorunun demokratik çözümünün ve müzakere sürecinin yeniden başlaması yönünde karşılıklı paylaşımlarda bulunduklarını belirtti.

Yüksekdağ, görüşmede Tsipras'ın "Sizin mücadelenize hayranlık duyuyoruz" şeklindeki sözlerinin sorulması üzerine de, "Bu başta Kürt halkı olmak üzere Türkiye halklarının verdiği mücadeleye duyulan hayranlık ve verdiği ilhamın ifadesiydi" şeklinde konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve HDP heyetinin Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras ile yaptığı görüşme sona erdi. Bir saati aşkın görüşmede Türkiye'nin demokratikleşmesi, Türkiye AB üyeliği, Suriye meselesi ve mülteciler ile HDP ile SRİZA ilişkileri gündeme geldi.

Edinilen bilgilere göre, yapılan görüşmelerde Tsipras, eski Yunan hükümetlerinin Türkiye'nin dayatmaları sonucu Kürt sorununa "Güvenlikçi" perspektifle baktıklarını belirterek, "Ama biz Kürt sorununu demokratik haklar ve talepler sorunu olarak görüyoruz ve verilen mücadeleyi bu çerçevede değerlendiriyoruz" diyerek politikalarındaki değişikliğe işaret etti.

Yine Tsipras'ın Türkiye'nin AB üyelik sürecine destek verdiklerinin altını çizdiği belirtildi.

Görüşme sonrasında görüşmenin içeriğine ilişkin basına bilgi veren HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Tsipras'ın bölgesel barışın gerçekleşmesi dileklerini ve çabalarını dile getirdiğini ve HDP'nin bu konudaki çabalarını desteklediğini ifade ettiğini söyledi.

Tsipras'ın insanlık trajedisine dönüşen mülteci sorunun çözülmesi ve bölgede kalıcı barışın sağlanması yönünde görüşler paylaştığını belirten Yüksekdağ, "Suriye'de ve Türkiye'de barış zeminin oluşması isteğinde bulundu. Vurguladığı noktalardan birisi de Kürt sorununda çözüm ve demokratikleşme ve müzakere sürecinin yeniden başlatılması isteğiydi.

Bunu aynı zamanda hükümet ve Başbakan ile yaptığı görüşmede de dile getirdiğini söyledi. Sadece Türkiye'de değil Suriye'den Balkanlara kadar uzanan bir bölgede barışın ve demokratik siyasetin gelişmesi ihtiyacına işaret etti" diye konuştu.

Yüksekdağ, iki parti arasındaki işbirliğini ve ilişkilerinin sistematik olarak sürdürme kararı aldıklarını söyledi. Yüksekdağ, Tsipras'ın HDP'ye yönelik "Mücadelenizi hayranlıkla izliyoruz" şeklindeki ifadelerinin sorulması üzerine de şöyle konuştu:

"Yaptı vurgunun esası şuydu. Türkiye'de çok zorlu bir demokrasi mücadelesi yürütülüyor. Bu zorlu koşullarda sizlerin bu direnme azmini ve çizginizde ısrar etmeniz bizim ilham aldığımız ve hayranlık duyduğumuz bir yaklaşım diye ifade etti.

Biz kimsede hayranlık uyandırma kaygısı ile değil insanların özgür olması kaygısı ile mücadele yürütüyoruz. Bir siyasi nezaket ifadesiydi ama aynı zamanda Türkiye halklarının verdiği mücadeleye duyulan hayranlıktır. Başka Kürt halkının ve Türkiye halklarının verdiği mücadeleye yönelik duyulan bir ifade olarak kullandı." (DİHA)