HPD Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, darbe girişiminin ardından hedef haline gelen Eğitim Sen’i ziyaret etti.

Yüksekdağ, “Eğitimde kendilerine biat eden asker istiyorlar” ifadelerini kullandı.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken ve HDP parti yöneticilerinden oluşan bir heyet, Eğitim Sen Genel Merkezi’ne dayanışma ziyaretinde bulundu.

Ziyaret kapsamında konuşan Kamuran Karaca, Eğitim Sen’in darbe girişimi sırasında demokrasiden yana net tavrını ortaya koyduğunu ifade ederek, Eğitim Sen'in en fazla baskıya uğrayan ve üyeleri tutuklanan sendika olduğuna dikkat çekti.

‘EĞİTİM EMEKÇİLERİ BU TABLOYU ALKIŞLAMAYACAK’

“Eğitim emekçilerinin yaşanan tabloyu alkışlamayacak" ifadelerini kullanan Karaca, “Bizim farklı başlıkta yaptığımız grev ve etkinlikler gibi kendi özgün haklarımıza ilişkin açıklamaların neresi suçtur” dedi.

Yaşanların Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu daha da çıkmaza sürükleyeceğine savunan Karaca, Ekim ayı bitmeden görevinden alınan öğretmenlerin görevine iade edilmesini istedi.

Karaca, “Eğitim Sen olarak bize hangi tür baskı ile gelirlerse gelsinler biz kendi özgün ve demokratik haklarımız için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz” diye belirtti.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ise görevinden alınan öğretmenlerin onurlu ve dik başlı olduğunu belirterek onları selamladı.

"Bu emeğin, onurlu duruşuna karşı yapılan bir saldırıdır" diyen Yüksekdağ, iktidarın her geçen gün muhalif kesimlere karşı yeni bir operasyon düzenlediğini en son hedeflerinin ise Eğitim Sen olduğunu söyledi. 

'İKTİDAR MÜTEMADİYEN DARBE YAPIYOR'

Eğitim sistemine yönelik bir darbe geçekleştiğini ifade eden Yüksekdağ, "Darbeye karşı mücadele ettiğini söyleyen iktidar mütemadiyen darbe yapıyor. Açığa alınan eğitim emekçilerinin sayısı 100 bine yaklaştı. Ağırlığı Kürt illeri olmak üzere 11 bin 500 eğitim emekçisi açığa alındı. Bunların her biri eğitim alanını ve sosyal yaşamı felç eden bir darbe sürecidir" dedi.

'15 TEMMUZ’UN BAŞARAMADIĞINI SİYASİ İKTİDAR BAŞARDI'

Türkiye halkının darbe girişimine karşı dirayet gösterdiğini kaydeden Yüksekdağ, "Bu darbe girişimine en çok karşı duran Eğitim emekçileriydi. Bugün sizin sürüm sürüm süründürmeye çalıştığınız Eğitim Sen'lilerin ektiği demokratik tohumla yeşermiştir bu darbe karşıtlığı. 15 Temmuz'un başaramadığını siyasi iktidar başardı." diye konuştu.

'ÖĞRETMENLER MUHBİRLİĞE ZORLANIYOR'

"Siyasi iktidar bir buçuk yıldan beri Kürtlerle, kadınlarla, gençlerle, kısacası kendisi gibi olmayan bütün kesimlerle çatışarak gerilim yaratıyor" ifadelerini kullanan Yüksekdağ, bunun yanı sıra okullarda muhbirlik ağının görevde olduğunu ileri sürdü.

"Kantinde oturan öğretmenler birbirini ihbar etmeye zorlanıyor. Müdürlerden, 'gammazlık' isteniyor. Bu nasıl bir utanmazlıktır" diye tepki gösteren Yüksekdağ, öğretmenlerin çocukların; onurunu, haysiyetini ve kültürünü şekillendirdiğini ifade etti.

'TOPLUMU ÇÜRÜTMEYE ÇALIŞIYORLAR'

Yüksekdağ, "Bugün Eğitim Sen'e yönelik operasyonların amacı toplumu çürütmeye, kendi ayaklarına pas pas etmeye çalışıyorlar. Bu kirli zihniyeti sahiplerine iade etmek de bizim görevimizdir" dedi.

Yüksekdağ, bu uygulamaların dün de bugün de karşısında olduklarını belirterek, siyasi iktidarın bu kötü, yanlış yoldan hızla dönmesi gerektiğini söyledi.

'Bu dava ekmek, özgürlük ve onur davasıdır' ifadelerini kullanan Figen Yüksekdağ, devamında şunları kaydetti:

"Bugün eğitim emekçileri 'ekmeğim mi onurum mu' çatışmasıyla baş başa bırakılmaya çalışılıyor. Ama inanıyorum ki emekçiler hem ekmeğine hem onuruna sahip çıkacak. Bu dava onur, özgürlük ve emek davasıdır. Bu davanın yere düşmesine izin vermeyeceğiz. Bundan sonra da drene direne birleşe birleşe kazanacağız.

'ASKER ÖĞRETMENLER İSTENİYOR'

Sağlık emekçilerine dönük de tasfiyeler olacağını ifade eden Yüksekdağ, "Bu hazırlık ülkenin büyük bir felakete sürükleneceği anlamına geliyor. Bu kamusal ve sosyal felaket ve kırılmaya götürüyor. Siyasal iktidar Türkiye'de eksik bıraktığı AKP kadrolarını bu yolla doldurmaya çalışıyor. 15 Temmuz'dan sonra kime ne vaat edildiyse o alanlar açılıyor. Çok kirli bir süreç işleniyor. Eğitim'de de kendilerine biat eden 'asker' istiyorlar. Polis öğretmenler, asker öğretmenler istiyorlar. İşte felaketin ta kendisi de budur" dedi.

(Kaynak: JİNHA)