Ankara-İstanbul arası ‘Yüksek Hızlı Tren’ hattının 2’nci etabı son 7 ayda gerçekleşen ve maddi değeri 2.4 milyon doları bulan 17 hırsızlık vakası yüzünden gecikti. Hattı tamamlayan şirket, gazetelere verdiği ‘Güvenlik Duyurusu’ ilanında, “Yüksek gerilim verdik, yaklaşmayın” uyarısı yaptı.

Ceyhun Kuburlu'nun Hürriyet'te yer alan haberine göre; hırsızlar, Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattına dadandı. ‘China Railway Construction Corporation’ın müteahhitliğini üstlendiği Ankara-İstanbul 2’nci etap hattında son 7 ayda 17 hırsızlık olayında 81 bin metre kablo çalındı. Hırsızlık olaylarının firmaya zararı ise 2.4 milyon doları buldu. Bugünden itibaren elektrik iletim hatları ve seyir ağına 25 KV Volt elektrik verildiğini açıklayan müteahhit firma China Railway Construction Corporation, ‘Güvenlik duyurusu’ adı altında gazetelere ilan vererek vatandaşları uyardı.

İlanda, “2. Etap YTH hattı inşaatında, iletim hatlarına yüksek gerilim verildi. Bu nedenle görevli haricinde kişilerin demiryolu inşaatı bölgesine kesinlikle girmemeleri, aksi taktirde elektrik iletim kablosu ve sinyal kabloları ve diğer donanımlara temas sırasında meydana gelebilecek yaralanma ve ölüm vakalarından buna aykırı hareket eden kişilerin kendilerinin sorumlu olacağı ve ayrıca neden oldukları zararı tazmin etme sorumluluğu altında olacakları duyurulur” denildi.

İlanda, projeye Eylül 2008’de başlanıldığını hatırlatan firma gecikme nedenini şöyle açıkladı: “Çalınan ekipmanların zararının karşılanması ve yenilenmeleri zaman aldığı için bu hırsızlık olayları doğrudan hattın planlanan sürede ulaşıma açılmasını etkilemekte. Ayrıca bizi en çok endişelendiren elektrik iletim hattındaki hırsızlık ve yasadışı tahrip esnasında yüksek gerilim hattında meydana gelebilecek hayati tehlikelerdir.”