Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğü tarafından üniversitedeki Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim görevlilerine, "derslerde siyasi içerikli konuşmalar yapılmaması" için imza karşılığı elden yazı dağıtıldığı ortaya çıktı.

EĞİTİM-SEN'DEN AÇIKLAMA

yarinhaber.net'in haberine göre; Eğitim Sen İstanbul 6 Nolu Üniversiteler Şubesi tarafından dün konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Türkiye’de yükseköğretimi idare edenler sağ olsunlar herhalde bu aralar Türkiye’de bilim insanlarının morallerinin yerlerde süründüğünün farkındalar ki sürekli bizleri güldürecek uygulamalara imza atıyorlar. Bunlardan bir tanesi Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğü tarafından 25.04.2014 tarih ve 622.01-22 sayılı yazı ile Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Başkanlığı’na bildirilen ve bölüm öğretim elemanlarına imza karşılığı elden dağıtılan bir yazı. İddiaya göre YTÜ rektörlüğü Şehir ve Bölge planlama derslerinde ders dışı siyasi içerikli konuşmalar yapıldığını konusunda şikayet dilekçeleri almış ve şikâyetin doğruluğunu araştırma gereği bile duymadan hemen uyarı yazısını yollamış bölüme. Şehir ve Bölge Planlama bölümündeki öğretim elemanları nasıl etmişlerse öğrencilere, hangi siyasi fikirleri zerk ediyormuş belli değil. Sokakta, kahvede, dolmuşta sıklıkla duyabileceğiniz “siyaset yapma kardeşim” ifadesinin rektörlük eliyle resmi yazı şekline sokulmuş halini de bu sayede duymuş ve görmüş olduk" dedi.

“REKTÖRLÜK, ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA MESLEĞİNİN NE OLDUĞUNU BİLMİYOR”

Şehir ve Bölge Planlama mesleğinin ne olduğu konusunda Rektörlüğün yeteri kadar bilgisi olmadığına vurgu yapılan açıklamada, Şehir ve Bölge Planlama mesleğinin çok disiplinli yapısı gereği, siyaset bilimini de içeren sosyal bilimler ve mühendislik bilimleri gibi alanlardan beslenen bir bilim ve meslek alanı olduğu hatırlatıldı.

Özgür, sorgulayıcı ve yaratıcı akademik eğitimin koşullarının da bir kez daha altının çizildiği açıklamada, "Meslek eğitiminin bir zorunluluğu olarak mekânsal planlamayla ilgili her türlü uygulamanın hem sosyal hem siyasal hem de teknik yönleriyle ele alınması, teorisinin olduğu kadar pratiğinin de aktarılması ve tartışılması planlama eğitiminin doğası gereğidir. Sonuç olarak; ülke, bölge ve kentleri ilgilendiren her tür görüşün, uygulamanın eleştirel yaklaşımlarla ele alınabileceği böylesi bir eğitim alanında, derslerde ders dışı siyasi içerikli konuşma yapılıyor iddiası en hafif tabirle gülünçtür" ifadesi kullanıldı.

“ŞEHİR PLANLAMA KONUSUNA BİLİMSEL YAKLAŞIMLARA TAHAMMÜL EDEMİYOR”

Rektörlük tarafından dağıtılan “gülünç metnin” imzacılarının da aslında siyaset yaptığını belirten Eğitim Sen, hükümetin ekonomi politikasının temelinin kentsel rantı ulufe olarak yandaşlara dağıtmak olduğu için şehir planlama konusuna bilimsel yaklaşımlara tahammül edemediği, üniversitede yaşanan durumun Şehir ve Bölge Planlama kürsülerinin rektörlük eliyle siyasi iktidarın güdümüne sokma çabası olduğunu açıkladı. Rektörlük tarafından yazılan bu yazının üniversitelerde özgürlüğü tahrip etme ve ders anlatmanın ucuzlatıldığının sıradan bir göstergesi olduğu belirtilen açıklamada, "Eğitim Sen olarak bu uygulamalara gülmekle yetinmeyeceğimizi, bunlara karşı bilim emekçilerinin yanında mücadele edeceğimizi ve kamuoyunu konuyla ilgili gelişmelerden haberdar etmeye devam edeceğimizi bildiririz" dendi.