Maraş merkezli depremlerin ardından seçimlerin ertelenebileceğine yönelik söylemler ve bunun Anayasa'ya aykırı olduğuna dair tepkiler sürerken Yüksek Seçim Kurulu (YSK), emsal bir karara imza attı.

YSK'den seçimlerin belirlenen tarihte yapılması ile ilgili emsal karar

YSK, Elazığ 2. İlçe Seçim Kurulunun Güneykent Mahallesi muhtarlık seçiminin deprem nedeniyle ertelenip ertelenemeyeceğine yönelik sorusuna, "Belirlenen tarihte seçimin yapılması gerektiği" şeklinde karar verdi.

Güneykent Mahallesi Muhtarı, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerden Elazığ'ın merkez ilçesi Güneykent Mahallesi'nde, 5 Mart 2023'teki "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" seçimlerinin ertelenmesini talep etti.

Bu talep üzerine Elazığ Merkez 2. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı, YSK'ye söz konusu seçimin yapılıp yapılmayacağı konusunda görüş sordu.

Konuyu bugünkü gündem toplantısında ele alan YSK, "seçimin belirlenen tarihte yapılması gerektiği" yönünde karar verdi.

SEÇİMLERİN ERTELENECEĞİ TARTIŞMASI

Depremlerin ardından seçimlerin ertelenebileceği tartışması kamuoyunun gündemine gelmişti.

AKP'nin kurucularından eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, seçimlerin ertelenmesi talebinde bulunarak, "Devlet bürokrasisinin vatandaşlarımızın yaralarına merhem olmasına odaklanması için seçimlerin ivedilikle ertelenmesi lazım. Bu bir tercih değil zarurettir" demişti.

Muhalefet ise Arınç'ın açıklamasına tepki göstererek, seçimlerin zamanında yapılması gerektiğini vurgulamıştı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimlerin erteleneceğine ilişkin tartışmaya yönelik, "Bu ülke sana 20 yıl verdi. Darbe gördü sayende. Covid’de 5 maskeye muhtaç ettin. Ormanlarımız yandı, uçak bulamadın. Ekonomiyi çökerttin. Depremde yıkıldık. Hep beceriksizdin. Sana verecek 1 yıl değil, 1 günümüz bile yok. Bir beceriksizliğe daha katlanamayız. Seçimden korkma. Ya da kork, seçim zamanında yapılacak!" ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Evrensel