Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) KHK ile ihraç edilen belediye başkanlarına mazbataları vermeme kararına tepkiler devam ederken, bir karar da KHK’lı belediye meclis üyeleri için geldi.

YSK, belediye başkanlarıyla ilgili kararında, mazbataların en fazla oy alan ikinci sıradaki adaya verilmesi kararı almıştı.

Belediye meclis üyeliği ve il genel meclis üyeliği için ise aynı partiden sonra gelen üyeye mazbata verilmesine karar verildi.

YSK Başkanı Sadi Güven imzalı karar şöyle:

“692 ve 697 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kamu görevinden çıkarılan kişilerin mahkumiyet kararı aranmaksızın bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemeyecekleri ve mazbata verilemeyeceği belirtilmiş olmakla, bu kapsamda belediye meclis üyeliği ve il genel meclisi üyeliğine seçilen kişilere mazbata verilip verilmeyeceği, verilmeyecek ise bu kapsamdaki kişilerin yerine hangi partinin hangi adayının seçilmiş sayılacağı, mazbataların kime verileceği hususlarında görüş istenilmesi üzerine,

1-Mazbataların verilmeyeceğine,

2-Belediye meclis üyeliği ve il genel meclisi üyeliğine seçilen kişiler hakkında 2972 sayılı Kanunun 25/4 maddesi gereğince aynı partiden sonra gelen üyesine mazbata verilmesi gerektiğine karar verilmiştir.”

2972 Sayılı Mahalli İdareler ve Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun’un 25. Maddesinin 4. Fıkrası şöyle:

“Yukarıdaki fıkralar dışında, meclis üyelerinden bir veya birkaçının tutanaklarının iptaline karar verildiği takdirde, tutanağı iptal olunan meclis üyesi yerine, mensup oldukları siyasi parti listesindeki sıraya göre, belli olan sırada olanlara tutanakları verilir.”