İstanbul’un yeni Büyükşehir Belediye Başkanı kim olacak?

Türkiye’nin sekiz gündür yanıt aradığı bu sorunun muhatabı olan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) bugün kritik bir karara imza attı.

Sabah saat 10’dan beri toplantıda olan YSK 9 Nisan gece yarısında aldığı kararla AKP'nin İstanbul'daki 31 ilçede tüm oyların yeniden sayım talebini reddederken yalnızca 51 sandık için oy sayımını kabul etti.

AKP’NİN YSK TEMSİLCİSİ: ‘OLAĞANÜSTÜ İTİRAZ TALEBİYLE YENİDEN GELECEĞİZ’

YSK’nın kararını AKP'nin YSK Temsilcisi Recep Özel açıkladı.

YSK'nın İstanbul'da 31 ilçede yeniden sayım taleplerini kabul etmediğini belirten Özel, Büyükçekmece ilçesinde seçimi yeniletme talebiyle yaptıkları başvurunun yarın karara bağlanacağını ifade etti.

Özel, "Yüksek Seçim Kurulu’nun yerleşmiş içtihatları var. Bu içtihatlara bağlı kalarak sayım talebimizi haklı buldu. 51 sandıkta sayım kararı aldı. Diğer taleplerimiz reddedildi ama bu sürecin bittiği anlamına gelmiyor. 51 sandıkta bütün oylar sayılacak. İstanbul’da 31 ilçede yeniden sayım talebimiz reddedildi. Olağanüstü itiraz talebiyle yeniden geleceğiz” dedi.

Ekrem İmamoğlu ile Binali Yıldırım arasındaki oy farkının 14 bin 604’e indiğini belirten Recep Özel, yeniden sayılacak 51 sandıkta ortalama 350'şer oy olduğunu dile getirdi.

CHP’NİN YSK TEMSİLCİSİ: ‘SEÇİMİN İPTALİ TALEPLERİ ARTIK İLERİ SÜRÜLEBİLİR’

VOA Türkçe'nin haberine göre, CHP'nin YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, yazılı değerlendirmesinde, YSK'nın 31 ilçede yeniden sayımı reddettiğini vurguladı.

Yakupoğlu, "Ancak itiraz dilekçelerinde sayım döküm cetveli (çetele) boş veya imzasız olduğu iddia edilen sandıklarda incelemeler yapıldı. Buna göre sehven doldurulmamış veya eksik doldurulmuş 21 ilçede sadece toplam 51 sandığın yeniden sayılmasına karar verildi" dedi.

Yakupoğlu, bu 51 sandıktaki oylar sayıldıktan sonra İstanbul'da seçim sonuçlarının kesinleşeceğini de paylaşarak, "Böylece 51 sandığın sayılmasıyla oy sayım süreci sona erecektir. Bundan sonra seçim sonucunu etkileyen olgulara dayanan olağanüstü itiraz söz konusu olabilir. Tıpkı 2014 seçimlerinde kısıtlı seçmenin oy kullanması ve aradaki farkın bu seçmenlerden az olması sebebiyle iptal edilen seçimler gibi. Yani seçimin iptali talepleri artık ileri sürülebilir. İtirazlar böylece sona ermiş oldu" diye konuştu.

Yakupoğlu'nun, AKP'nin 2014 seçimlerindeki örneklerini gündeme taşıması üzerine İstanbul'da seçimin iptal edilip edilmeyeceği tartışılıyor.

CHP: ‘YSK BİZİ TEYİT ETTİ AMA MAZBATAMIZI ALANA DEK ÇALIŞACAĞIZ’

YSK’nın kararı Cumhuriyet Halk Partisi’nin İstanbul’daki Seçim Koordinasyon Merkezi’nde alkışlarla karşılandı.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, “Bizim için seçim 31 Mart akşamı bitmişti ve Ekrem İmamoğlu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olmuştu. Şimdi Yüksek Seçim Kurulu da bu kararıyla bunu teyit etmiş oldu. Ancak gevşemek yok. Partili arkadaşlarımız seçim kurulları önünde mesaiye devam ediyor. Süreci yarın da takip edeceğiz, başkanımızın mazbatasına alana dek çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Kaynak: Amerika'nın Sesi