16 Nisan Anayasa değişikliği referandumunda cezaevinde bulunan tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlüler de oy kullanacak.

Cezaevlerinde kurulacak sandıklarla ilgili iş ve işlemler de Yüksek Seçim Kurulu’nca (YSK) yürütülüyor. Bu kapsamda sandık kurulacak cezaevleri ve seçmen listeleri belirlendi. Ancak referanduma kısa bir süre kala bu işlemler tamamlanınca sandık kurulu başkanları ve üyeleri siyasi partilere haber verilmeden cezaevinde görevli memurlardan oluşturuldu.

İLK İTİRAZ REDDEDİLDDİ

Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre her sandığa siyasi partilerin üye verme hakkı bulunduğunu belirten HDP yöneticileri önce Edirne Merkez Seçim Kurulu’na itirazda bulundu. Ancak bu itiraz reddedildi. Bunun üzerine Yüksek Seçim Kurulu’na itiraz edildi. Yüksek Seçim Kurulu, sandık kurulu başkanlığı için siyasi partilerden üye isteme, kura çekme gibi bir sürecin seçim iş ve işlemlerini aksatacağına karar vererek bu talebi reddetti. Ancak sandık kuruluna üye verme talebini yerinde bularak kabul etti.

HDP, YSK’nin bu kararı doğrultusunda Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın bulunduğu Edirne Cezaevi’nde kurulacak sandık kurulu için bir sandık kurulu üyesi verecek. Meclis’te grubu bulunan diğer partilerin de aynı şekilde üye verme hakkı bulunuyor.