Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde 36 siyasi partinin yarışacağını; oy verme işleminin saat 08.00 ile 17.00 arasında olacağını açıkladı. Temmuz 2022’de 27 olan seçime girme yeterliliği bulunan siyasi partilere dokuz siyasi parti eklenmiş oldu.

YSK, bugün, 14 Mayıs'taki cumhurbaşkanı ve 28. dönem milletvekili seçimlerine ilişkin toplandı. YSK Başkanı Ahmet Yener, toplantının ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Hangi partilerin isimlerinin bulunduğunu liste halinde sunacağız. bugün yaptığımız toplantıda 14 Mayıs 2023 tarihinde oy verme saatleri ve bir oy sandığında kaç seçmenin oy kullanacağına ilişkin tespitlerde bulunulmuştur. Sizlerle bu bilgiler paylaşılacaktır” dedi.

Seçime girme yeterliliği bulunan siyasi partilere Yeşiller ve Sol Parti’nin yanı sıra Zafer Partisi, Sol Parti, EMEP, TKP, TKH, TİP ve HKP eklendi. Kapatılma ihtimaline karşı HDP’nin “yedek” partisi olabileceği söylenen Yeşiller ve Sol Parti de listede var.

Seçime katılmaya hak kazanan tüm siyasi partiler şöyle:

Adalet ve Birlik Partisi, Adalet Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Anavatan Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Büyük Türkiye Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi, Demokratik Sol Parti, Demokrat Parti, Emek Partisi, Gelecek Partisi, Genç Parti, Güç Birliği Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, Halkların Demokratik Partisi, Hür Dava Partisi, İYİ Parti, Memleket Partisi, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Milli Yol Partisi, Saadet Partisi, Sol Parti, Türkiye Değişim Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Türkiye Komünist Hareketi, Türkiye Komünist Partisi, Vatan Partisi, Yeniden Refah Partisi, Yenilik Partisi, Yeni Türkiye Partisi, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Zafer Partisi.

Takvim nasıl işleyecek?

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılmasına ilişkin kararı imzalamıştı.

Karar, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanmış, YSK da iki aylık seçim takvimini belirlemek üzere toplanmıştı.

Yüksek Seçim Kurulu'nun, Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin 14 Mayıs'ta yapılmasına, milletvekili adayı olmak isteyenlerin görevlerinden çekilme tarihine yönelik kararları, Resmi Gazete'de yayımlandı:

  • Seçime ittifak ile girecek partiler, 11-17 Mart arasında ittifak protokollerini YSK'ya teslim edecek.
  • Kamu görevlilerinin aday olabilmek için 16 Mart'a kadar görevlerinden ayrılmaları gerekiyor.
  • YSK, 21-26 Mart arası Cumhurbaşkanı adaylık başvurularını alacak.
  • 22 Mart'ta, seçmen listeleri askıya çıkarılacak.
  • 30 Mart'ta Cumhurbaşkanı adaylarının geçici listesi yayınlanacak.
  • 1 Nisan'da Seçmen listeleri askıdan inecek, yurt dışı seçmen kütüğünün sorgulanması süresi sona erecek.
  • 2 Nisan'da Cumhurbaşkanı adaylarının kesin listesi yayımlanacak.
  • 8 -10 Nisan'da Milletvekili aday listeleri YSK’ya teslim edilecek.
  • 9 Nisan'da İttifak ve siyasi partilerin oy pusulalarındaki yerleri belirlenecek.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, seçimlerde oy kullanabilmek için yendi adres beyanlarının 17 Mart gece yarısına kadar yapılması gerektiğini duyurdu.