Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü, Bağlar’da Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) mazbatayı yüzde 70 oy alan HDP’li Belediye Eş Başkanı Zeyyat Ceylan yerine yüzde 25 oy alan AKP’li Hüseyin Beyoğlu’na vermesine ilişkin basın açıklaması yaptı.

Bağlar Belediyesi önünde yapılan açıklamaya, mazbataları verilmeyen Bağlar Belediyesi Eş Başkanları Zübeyde Zümrüt ve Zeyyat Ceylan ile belediye meclis üyeleri katıldı.

‘YSK, AKP’DEN TALİMAT BEKLİYOR’

Duvar’dan Vecdi Erbay’ın haberine göre, Bağlar Belediyesi’nin önünde konuşan Zübeyde Zümrüt, seçim süresince yaşanana hukuksuzluğa dikkat çekti.

YSK’nin adaylık sürecinde başvurularını kabul ettiğini ancak belediyeyi kazanmalarının ardından YSK’nin mazbatalarını vermediğini hatırlatan Zümrüt, YSK’nin aldığı kararla tarafsız olmadığını gösterdiğini söyledi.

Belediye meclis üyelerine de mazbataların verilmediğini belirten Zümrüt, “YSK yeni bir usulsüzlük yapıyor. AKP iktidarından yeni bir talimat bekliyor. Biz bu talimatı ve usulsüzlüğü kabul etmiyoruz” dedi.

AKP’li Hüseyin Beyoğlu’nun aldığı yüzde 25 oyla mazbatayı aldığına dikkat çeken Zümrüt, bunun meşru olmadığını söyledi. Zümrüt, “Yüzde 25 oy olan biri bu halka belediye başkanlığı yapamaz. Meşru değildir. Bu bir gasptır, kurumu taciz etmektir. Bu tacizi asla kabul etmiyoruz. Bu talan mantığıdır” şeklinde konuştu.

Zümrüt, AKP’li Beyoğlu için “Adalet, hukuk ve vicdan varsa istifa edip, evine gidip oturacaktır. Tarihe bir kara leke olarak yazılmak istemiyorsa istifa etmelidir” ifadelerini kullandı.

FESİH BOZAN: SEÇİMLER YENİLENMELİ

Saadet Partisi (SAADET) Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan da, Bağlar İlçe Belediyesinin HDP’den alınıp AKP’ye verilmesine tepki gösterdi.

Bozan, Bağlar’da seçimin yenilenmesi gerektiğini vurguladı.

Parti binasında konuya ilişkin konuşan Bozan, “Yerel seçimlere gidilirken, adaylardan sabıka kaydı alındıktan ve Yüksek Seçim Kurulu onayladıktan sonra, adaylıklar kesinleşir. Kesinleşmiş adaylar için de vatandaşlar sandığa gidip oylarını kullanırlar. Ama maalesef bu seçimlerde, belediyelerin AKP’li adaylarda kalması veya AKP’li adaylara geçmesi için, kanunlar, içtihatlar, daha önceki uygulamalar hepsi alt üst edildi. Seçim sonrası süreç, ülkemizin itibarına hem içerde hem dışarıda ciddi bir şekilde, maalesef zarar vermektedir. Vatandaşların da artık seçime olan güvenleri sarsılmıştır. Vatandaş haklı olarak ‘Eğer sandıktan çıkan sonuç kabul edilmeyecekse seçimler neden yapılıyor’ diye sormaktadır” dedi.

Bağlar’da millet iradesinin hiçe sayıldığını söyleyen SP’li Bozan, “31 Mart’ta, milletin yüzde 70 oy verdiği bir kişiye, ‘idari suçlamaya’ dayanarak mazbatanın verilmeyip, yüzde 25 alan ikinci partiye verilmesini, yanlış ve siyasi bir karar olarak görüyoruz. Mazbata birinci olan partiye verilmediğine göre, Bağlar’da seçimin yenilenmesinin daha adil ve milletin iradesine uygun olacağını düşünüyoruz” dedi.