Suriye'nin kuzeyinde Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı ve Rojava olarak adlandırılan bölgede yoğunluğu Kürtlerden oluşan Halk Savunma Birlikleri (YPG), Cizîre, Kobani ve Efrin kantonları ile Kürtlerin yaşadığı Halep ve Rakka'daki askeri eylem ve operasyonlarını durdurduklarını açıkladı.

Yazılı bir açıklama yapan YPG Genel Komutanlığı, meşru savunma temelinde hareket edeceklerini, saldırı olması halinde karşılık vereceklerini duyurdu.  

YPG açıklamasında,  6 Temmuz 2013'ten bugüne kadar IŞİD (Irak-Şam İslam Devleti), El Nusra Cephesi, Ahrar el-Şam ve farklı isimler altındaki grupların, istikrarlı bölgelerimiz üzerindeki şiddetli saldırıları durmadı. YPG olarak tüm çabamız yabancı güçlerin bölgemize yönelik  saldırılarına karşı  meşru savunma çerçevesinde oldu. Bu savunma sırasında yüzlerce kadın ve erkek özgürlük ve onur için, halkı ve topraklarının korunması için şehit düştüler" dedi.

En son Til Berek'te bu tür gruplara karşı bir operasyon yürüttüklerini belirten YPG, tüm çabalarına rağmen saldırılara son verilmediği için bölgeden temizlendiklerini kaydetti.

YPG, "Til Berek ve çevresinin çetelerden kurtarılması ardından çeteler dün sabah (25 Şubat) Til Berek'i geri almak için tüm güçleri ile birliklerimize saldırdı. Ancak karşılık verilmesi sonucu bu saldırı sonuçsuz kaldı" dedi.

Bu son saldırıda yenilgiye uğrayarak geri çekilenlerin bölgede mezhep ve etnik çatışma çıkarmaya çalıştığını savunan YPG,  Kürt ve Arap halklarının kardeşliğine karşı YPG'yi karalama faaliyetlerinin yapıldığını belirterek, "Bu iddialar gerçeklikten uzak olduğu gibi, ahlak dışı, basın ilkelerine aykırı ve acizliktir" diye belirtti.

YPG, "Gerçeği kamuoyuna göstermek için demokratik özerk yönetim üyelerinin inisiyatifinde siyasetçiler, Arap toplumunun önde gelenleri ve basın mensuplarından oluşan bir heyet YPG güçlerinin yardımı ile bölgeyi ziyaret ettiler" dedi.

YPG, "Demokratik özerk yönetim ve Cizîre Kantonu Savunma Bakanlığı'nın perspektifleri doğrultusunda, biz YPG olarak Cizîre, Kobani ve Efrin kantonları ile Kürtlerin yaşadığı Halep ve Rakka bölgelerinde askeri eylem ve operasyonlarımızı durduruyoruz. Meşru savunma temelinde pozisyonumuzu koruyacağız ve eğer saldırı olursa, cevap meşru hakkımızı kullanarak cevap vereceğiz" dedi.

Ortak yaşamın korunması gerektiğini belirten YPG, şöyle devam etti:  "Bir kez daha, Cizîre, Kobani ve Efrin kantonlarının tüm bileşenleri arasında toplumsal ilişkiler, kardeşlik ve ortak yaşamın geliştirilmesine duyulan ihtiyaca vurgu yapmak istiyoruz. Bölgeye karşı saldırıda bulunan tüm güçlere karşı meşru savunma gücü olarak canlı kalkan olarak duracağız" (ANF)