Türkiye-Suriye sınırındaki Tel Abyad kasabasını IŞİD'den kurtararak kontrolü ele geçirmek isteyen YPG, Burkan El Fırat güçleri ile birlikte kente girdi. Kürt güçleri, IŞİD kontrolündeki Tel Abyad’ın ele geçirilmesinin ‘an meselesi‘ olduğunu açıkladı.

Çatışmalarla ilgili BBC Türkçe Servisi'ne konuşan ve Tel Abyad'daki YPG operasyonunu yöneten YPG komutanlarından Hüseyin Koçer, "Şimdi Tel Abyad'dayız. Kentin doğusundan dün akşam girdik. Tel Abyad'ın IŞİD ile şiddetli çatışmalarımız devam ediyor. İki mahalleyi IŞİD'den aldık. Kentin ne kadarının elimizde olduğu konusunda net bir rakam veremem ama kentin çevresi bizim elimizde" diye konuştu.

"IŞİD ÜYELERİ TÜRKİYE'YE KAÇIYOR"

Koçer, "Kent merkezini kuşattık. Çıkan çatışmalarda bazı IŞİD üyelerini öldürdük 3 IŞİD üyesini de sağ yakaladık. Bazı IŞİD üyeleri de Türkiye'ye kaçıyor. Kent merkezini Doğu, Batı ve Güney'den kuşattığımız için IŞİD bir tek Türkiye'ye kaçabiliyor. Savaş ortamı olduğundan kentte sivil insan var mı yok mu veya kent merkezinde ne kadar IŞİD üyesi var bilemiyoruz" dedi.

KENT MERKEZİNDE MAYIN VE BOMBALAR VAR

'IŞİD'in kent merkezinin çoğu yerinde mayın ve bombalar yerleştirdiğini' belirten Koçer, koalisyon uçaklarının bombardımanıyla eşgüdümlü ilerlediklerini kaydetti.

TEL ABYAD'IN STRATEJİK ÖNEMİ

YPG'nin Tel Abyad'daki operasyonunu yöneten Koçer, ilçenin IŞİD ve YPG için stratejik önemini şu sözlerle ifade etti:

"IŞİD, Örgüt için çok önemli bir yer. Avrupa'dan ve diğer ülkelerden IŞİD'e katılmak isteyenler Türkiye'den gelip Tel Abyad'a geçiyorlar. Tel Abyad'ı aldığımızda başka ülkelerden IŞİD'e katılımları engellemiş oluruz. Bizim için de Tel Abyad çok önemli ve stratejik bir yerdir. Cizir ile Kobani kantonu arasında bulunuyor. Bu kentin alınmasıyla iki kantonun birleşmesi önemini taşıyor. Tel Abyad alınırsa Kobani üzerindeki abluka kaldırılmış olacak Kobani'nin birçok ihtiyacı Cizir bölgesinden karşılanacak."

BURKAN EL FIRAT SÖZCÜSÜ: SİVİLLERE ZARAR GELMESİN DİYE HASSAS DAVRANIYORUZ

BBC Türkçe Servisi'ne konuşan Burkan El Fırat Güçleri Sözcüsü Şerwan Derviş ise duruma ilişkin şunları söyledi: "Tel Abyad'a Güneyden girmeye çalışıyoruz. Diğer bir gücümüz de Batı tarafından kente girmeye çalışıyor. Şimdi kent merkeziyle aramızda 6 kilometre kaldı. Son 2 günde 40 köyü IŞİD'den aldık. Tel Abyad ile Eyn İsse kasabasının yolunu ele geçirdik. Güney tarafında halen bazı köyler IŞİD'in elinde onları da almayı hedefliyoruz. Bazı köylerde siviller var. O siviller bizi arıyorlar onları IŞİD'ten kurtarmamız için. Sivillere zarar gelmemesi için hassas davranıyoruz."