Suriye’nin kuzeyindeki Rojava bölgesinde YPG’nin de içerisinde yer aldığı Demokratik Suriye Güçleri Türkiye’nin ‘kırmızı çizgimiz’ dediği Fırat’ın ötesine geçti.

Kobani Savunma Bakanı İsmet Şeyh Hesen, Fırat’ın batısının Türkiye’nin toprağı olmadığını belirterek, IŞİD neredeyse oraya müdahale edeceklerini söyledi.

YPG komutanı Agit Kobani de Fırat’ın batısına geçtiklerini kaydetti.

Edinilen bilgilere göre akşam saatlerinde Kobani’nin güneyinde bulunan stratejik Tışrin Barajı’nı ele geçiren YPG’nin de içerisinde yer aldığı Demokratik Suriye Güçleri, Türkiye’nin kırmızı çizgimiz dediği Fırat’ın batısına geçti.

Konuyla ilgili Sputnik’e konuşan YPG komutanlarından Agit Kobani, “Tışrin barajını IŞİD’in elinden aldık. O bölgede çok sayıda IŞİD üyesini öldürdük. Demokratik Suriye Güçleri şimdi Fırat’ın batısındadır” dedi.

Fıratın batısı Kobani’nin batısına düşüyor ve Türkiye sınırındaki Cerablus kentini kapsıyor.

‘FIRAT’IN BATISI TÜRKİYE TOPRAĞI DEĞİL’

Sputnik’e konuşan Kobani Savunma Bakanı İsmet Şeyh Hesen ise şunları söyledi: ”Kobani’nin güneyinde birkaç gündür IŞİD’e karşı operasyonlar devam ediyor. Operasyon kapsamında 70 köy ve birçok mezra alındı. Tışrin barajı da alındı. Kobani katliamı bu barajda planlanmıştı. Operasyon kapsamında onlarca IŞİD üyesi ölü ele geçirildi. Cephaneleri ele geçirildi”.

Türkiye’nin “Fırat’ın batısı kırmızı çizgimizdir” söylemini hatırlatılması üzerine Hesen, şöyle cevap verdi: “Fırat’ın batısı Türkiye’nin toprağı değildir ve müdahale hakkı yoktur. Biz Suriye ülkesinin bir gücüyüz, nerede IŞİD varsa orada savaşırız. Suriye’nin neresi olursa olsun IŞİD neredeyse oraya müdahale ederiz, orayı IŞİD’ten temizleriz. IŞİD nerede olursa oraya müdahale etme hakkımız vardır”.

Hesen, Tışrin barajının ele geçirilmesiyle Kobani kenti için elektriğin de üretileceğini sözlerine ekledi.