Yöneylem Araştırma’nın 27 ilde gerçekleştirdiği anket sonuçlarına göre, vatandaşın yüzde 53’ü erken seçim istiyor; seçmenin yüzde 60’ı ise “Parlamenter sisteme geri dönülmeli” diyor. "Önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olması durumunda Erdoğan'a oy verir misiniz” sorusuna "Asla oy vermem” diyenlerin oranı yüzde 54 oldu.

Yöneylem Araştırma 3-6 Mart tarihleri arasında yaptığı Türkiye'nin Siyaset Paneli araştırmasının sonuçlarını paylaştı. 27 ilde yapılan ankette seçmenlere “Bu pazar milletvekili seçimi olsa kime oy verirdiniz?”, “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oy potansiyeli”, “Türkiye'nin en büyük sorunu nedir?” gibi sorular soruldu.

YÜZDE 54, ADAY OLMASI DURUMUNDA ERDOĞAN'A “ASLA OY VERMEM” DEDİ

Araştırmanın ilk ayağında katılımcılara “Önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olması durumunda Erdoğan'a oy verir misiniz” sorusu yöneltildi. Yüzde 54 “Asla oy vermem” dedi. “Kesinlikle oy veririm” diyenler ise yüzde 34 olarak belirlendi. “Oy kullanmam” diyen katılımcılar ise yüzde 1.9'luk dilimde kaldı. Kararsızlar yüzde 10.1 olarak kayıtlara geçti. 

MİLLETVEKİLİ SEÇİMİNDE AKP YÜZDE 32, CHP YÜZDE 30 OY ALIYOR

Ankete göre bu pazar milletvekilliği seçimi olsa partilerin oy oranı kararsızlar dağıtıldıktan sonra ise şöyle: AKP yüzde 32.0. CHP yüzde 30.3, HDP yüzde 9.8, MHP yüzde 6.9, İYİ Parti yüzde 12.9, Saadet yüzde 1.0, Gelecek Partisi yüzde 0.4, Deva Partisi ise yüzde 2.8.

HANGİ İTTİFAKA OY VERİRSİNİZ?

“Hangi İttifaka oy verirsiniz?” sorusuna verilen cevapta Millet İttifakı 4 puan önde. Vatandaşların yüzde 38.1'i Millet İttifakı derken, yüzde 34.2 Cumhur İttifakı'na oy vereceğini açıkladı. İttifaklar dışında partilerden birine oy vereceklerin oranı ise yüzde 16.

VATANDAŞIN YÜZDE 53’Ü ERKEN SEÇİM İSTİYOR

Yöneylem'in anketinde seçim tartışmaları da soruldu. “Erken seçim yapılsın” diyenlerin oranı yüzde 53.2 olarak ölçüldü. Ankete katılanların yüzde 60'ı parlamenter sisteme dönülmesi istedi. Mevcut sisteme destek verenlerin oranı yüzde 32'de kaldı.

ERDOĞAN’IN RAKİBİ

“Cumhurbaşkanlığı seçimi 2. tura kalırsa oyunuzu kime verirsiniz” sorusuna, katılanların yüzde 38.6 Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 40.1 ise Kemal Kılıçdaroğlu cevabını verdi.

Rakip Ekrem İmamoğlu olursa, Erdoğan'ın oy oranı yüzde 37.6'ya gerilerken, muhalefetin adayına verilecek destek yüzde 49.6'a yükseldi.

ÇÖZÜLMESİ İSTENEN ACİL SORUN EKONOMİK KRİZ VE PAHALILIK

Yöneylem'in anketine göre “Türkiye'nin acilen çözülmesi gereken sorunu” ekonomik kriz. Vatandaşların yüzde 66.1'i ülkenin ilk sorununu ekonomik kriz olarak cevaplandırırken, yüzde 29.1 ikinci sıraya “enflasyon hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısını” koydu. Ülkenin çözülmesi gereken sorunlarından birinin “adaletsizlik” olduğunu söyleyenlerin oranı ise 11.2. Hemen arkasından ise yüzde 10.6 ile işsizlik sorunu geliyor. “Eğitim sistemindeki sorunlar hemen çözülmeli” diyenlerin oranı ise 8.4. Elektrik/doğalgaz gibi faturaları acilen çözülmesi gereken sorunlar arasında görenler ise yüzde 5.3.

YÜZDE 55.5 TÜRKİYE’NİN KÖTÜ YÖNETİLDİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR

“Türkiye nasıl yönetiliyor?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 55.5'i “Kötü yönetiliyor” yüzde 24.5'i “İyi yönetilmiyor” yüzde 18.6'sı “Ne iyi ne kötü yönetiliyor” cevabını verdi. Rusya Ukrayna savaşının Türkiye ekonomisini olumsuz etkileyeceğini düşünenlerin oranı yüzde 80.3. Bir etkisinin olmayacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 5.6.