Araştırmaya göre AKP ve MHP blokunda oy kaybı devam ederken halkın büyük çoğunluğu iktidarın ülkeyi kötü yönettiğini düşünüyor.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden, skandal yargı kararlarına ve sığınmacı krizine dek hemen her konuda iktidar çuvalladı.

Araştırmaya göre ülkenin kriz yaratan konularında iktidara destek yüzde 30’larda kalırken tepkiler ise çığ gibi artıyor.

OY KAYBI SÜRÜYOR

1 Araştırmaya göre AKP’nin oy oranı yüzde 25,4’e düşerken CHP’nin oy oranı ise yüzde 24 oldu. Yüzde 7’ye çekilen baraja bile ulaşamayan MHP ise yüzde 6 oy oranına sahip. İYİ Parti yüzde 10, HDP ise 8,4 oranında.

CUMHUR İTTİFAKI GERİDE

2 Önümüzdeki Pazar seçim olsa katılımcılar arasında Cumhur İttifakı’na oy vereceğini söyleyenlerin oranı 33,5’de kalırken sadece CHP ve İYİ Parti baz alındığında bile Millet İttifakı yüzde 37,5 oranına çıkıyor. HDP, DEVA, Saadet gibi ittifaklar dışında bir partiye oy vereceğini belirtenler ise yüzde 16’ya dayanıyor.

ÜLKE YÖNETİLMİYOR

3 Ülkenin nasıl yönetildiği sorusuna verilen yanıtlar dikkat çekiyor. Katılımcıların yüzde 60’a yakını ülkenin kötü yönetildiğini düşünürken iyi yönetildiğini savunanlar yüzde 20’yi zor geçiyor. Ne iyi ne kötü yönetildiğini söyleyenler ise yüzde 20.

PARLAMENTER SİSTEM

4 Katılımcıların büyük çoğunluğu başkanlık sisteminden rahatsız. Yüzde 60 oranında katılımcı parlamenter sisteme geçilmesi gerektiğini ifade ederken mevcut sistemi savunanların oranı yüzde 30’da kalıyor. Fikrim yok siyenler ise yüzde 10 bandında.

saray-a-destek-dibe-yaklasiyor-1016456-1

ERDOĞAN’A OY YOK

5 Ankete göre Erdoğan’a asla oy vermeyeceğini belirtenler yaklaşık yüzde 55 olurken kesinlikle oy vereceğini belirtenler de yüzde 30’da kaldı. Karasızlar ve oy kullanmam diyenler ise yaklaşık yüzde 15.

MUHALEFETE BASKI

6 Araştırmada mayıs ayı gündemleri hakkında önemli veriler de ortaya çıktı. Yargıtay’ın CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında verdiği karar halkı ikna etmedi. Katılımcıların büyük çoğunluğu kararın siyasi gerekçelerle alındığını düşünüyor. İktidarın kaybettiği İBB seçimlerinin bir rövanşı olarak bu kararın alındığını düşünenlerin oranı yüzde 30’a dayanıyor. Yüzde 40 oranında bir seçmen kitlesi ise bu kararın seçime kadar olan sürede yaşanacak muhalefete yönelik engellemelerden yalnızca biri olduğu görüşünde. Kararın hukuka uygun olduğunu düşünlerin oranı yalnızca yüzde 30

YARGI BAĞIMSIZ DEĞİL

7 İktidar, Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet, 7 kişiye de 18’er yıl hapis cezası verilen Gezi Parkı Davası’nda da istediği desteği halktan göremedi. Davanın hukuka uygun olduğunu düşünenlerin oranı da yalnızca yüzde 30’da kaldı. Öte yandan yüzde 65’lik bir kesim bu soruya “Türkiye’de hukuk siyasallaşmıştır. Mahkeme kararlarının muhalefeti cezalandırmak amacıyla verildiğini düşünüyorum” dedi. Yüzde 5’lik bir kesim ise fikri olmadığını ifade etti.

SINIR GÜVENLİĞİ SAĞLANMALI

8 Araştırmada en dikkat çeken konulardan biri de sığınmacı krizi oldu. Hükümet rüzgarın yönüne göre söylem değiştirirken halkın tepkileri de giderek artıyor. Ankette sınır güvenliğinin sağlanması gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde 80 bandına dayandı.

Kaynak: BirGün