CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, yolsuzluğun kişi başı maliyetinin 3 bin 273 lira olduğunu ifade etti.

Oran, soruşturma kapsamındaki fezlekelerde rüşvet, adam kayırmacılık, altın kaçakçılığı, kara para aklama iddialarının yer aldığını hatırlattı. Oran, “Davutoğlu ‘Bu ülkede yolsuzluk ve rüşvet olmadı’ diyorsa, dört eski bakanı görevlerine iade etsin, onlarla birlikte seçim mitinglerini dolaşsın” dedi.

"YOLSUZLUK RAKAMI: 252 KATRİLYON"

Ortaya çıkan yolsuzluk rakamının 252 katrilyon lira olduğunu iddia eden Oran, 77 milyon nüfus kapsamında ele alındığında, yolsuzluğun kişi başı maliyetinin 3 bin 273 lira olduğunu ifade etti.

Oran, işsizlerin bu parayla 7,5 yıl asgari ücret, emeklilerin 25.000 lira ikramiye alabileceğini, atanamayan tüm öğretmenlerin atanabileceğini ifade etti.

Umut Oran, bu iddialar karşısında başka ülkelerde yöneticilerin istifa ettiğini, ancak Türkiye’de bu konuda bir “pişkinlik” söz konusu olduğunu savundu.

Hükümetin, söz konusu iddialar karşısında sesinin çok yüksek çıktığını belirten Oran, “Biliyoruz ki sesin çok yüksek çıkması, suçluluk psikolojisinin gereğidir. Bu sözler, yolsuzluk iddialarına karışan, o zamanın Başbakanı bugün Cumhurbaşkanlığı’nda oturan kişinin sözleri” dedi.

Oran, siyasi ahlak ve etik yasasının getirilmesi için kanun teklifi hazırladıklarını ve “hodri meydan” diyerek, bugün TBMM Başkanlığı’na sunduklarını aktardı.

"O ZAMAN DÖRT BAKANI GÖREVLERİNE İADE EDİN"

Başbakan’a seslenen Oran, "siz yargıyı sıfırladınız. 17 ve 25 Aralık soruşturma dosyalarını kapattınız. Sanıklarla ilgili takipsizlik kararları çıktı. Buradan, ‘Ortada bir şey yok. Yolsuzluk ve rüşvet operasyonları olmadı. Bir hayal gördük’ çıkıyor. O zaman niye duruyorsun? Madem her şey normal, o zaman eski Başbakan’ın görevden aldığı dört bakanı görevlerine iade et. Hatta seçim geliyor, al bunları yanına seçim mitinglerini dolaş. Ben yasa teklifimi getirdim. Davutoğlu’na ‘hodri meydan’ diyorum. Davutoğlu, ‘Ülkede yolsuzluk ve rüşvet olmadı’ diyorsa, o zaman bakanları görevlerine iade et.