İklim krizinin önüne geçilmesi için etkili ve acil adımlar atılması talebiyle bir araya gelen Yokoluş İsyanı aktivistleri İstanbul’da düzenlediği eylemler ile banka ve medya sektörünü hedef aldı.

“Gerçeği Söyle” yazılı tekne ile Habertürk ve Yapı Kredi Genel Müdürlüğü önüne giden eylemciler, buradan sektördeki diğer kurumlara da seslendi ve onlar için hazırladığı mektupları paylaştı.

GELECEKTEN MANŞETLER: PANİĞE GEREK YOK! DÜNYA’DA HALA 30 TANE AĞAÇ VAR

Ciner Grup bünyesinde faaliyet gösteren Habertürk’ün Beyoğlu’nda yer alan binası önüne giden iklim aktivistleri gelecekten manşetlerin yer aldığı gazeteleri ellerinde taşıdı. 

Manşetlerde ise “Dünya’daki son altın madeninin ihalesi de Türkiye’de gerçekleşti”, “Grönland’a göç etmek için çekilen piyangoyu Türkiye’den otomotiv sanayi yöneticisi aile kazandı”, “Survivor’ın yeni çekimleri obruk cenneti haline gelen Konya’da yapılacak”, “Paniğe gerek yok! Dünya’da hala 30 tane ağaç var” başlıkları yer aldı.

İKLİM KRİZİNİ YOK SAYMANIZ CEHALETTEN DEĞİL SUÇ ORTAKLIĞINDAN’

Yokoluş İsyancıları, aralarında Habertürk, CNN Türk, ve Sabah-ATV medya kuruluşlarına hitaben yazılmış mektupları da çevreden geçen vatandaşlara dağıttı.

Mektupta, “İklim krizi hepimizin sorunu. Seller, orman yangınları, fırtınalar, kuraklık gibi felaketler yurttaşları evlerinden, işlerinden, canlarından ederken, bu olayların insan eliyle doğanın tahrip edilmesinin bir sonucu olduğunu gizliyorsunuz. Hem yurttaşların haber alma hakkını ihlal ediyorsunuz, hem de geleceğimizi karartan doğa tahribatına suç ortağı oluyorsunuz” ifadeleri yer aldı.

Gezegen 6. kitlesel yokoluşa sürüklenirken, iklim krizinden daha önemli bir gündem konusu olmadığının belirtildiği mektupta, “İklim krizini yok saymanız bu konudaki cehaletinizden kaynaklanmıyor. Krizin sorumluları olan fosil yakıt şirketleriyle ortak çıkarlarınız apaçık ortada. Artık gerçeği söyleyin. Medyayı da fosil yakıtlar karartıyor” denildi.

‘CİNER GRUBU’NUN TERMİK SANTRALLERİNİ HABER YAPIN’

Habertürk’te çalışan gazetecilere seslenen eylemciler “Habertürk’ün de mensubu olduğu Ciner Grubu’nun Silopi’de, Çayırhan’da, Konya Ilgın’da, Kazan’da sahip olduğu termik santrallerin halkın tarım alanlarını nasıl gasp ederek ele geçirmeye çalıştığını, itiraz eden köylülerin jandarma tarafından engellendiğini haber yapın” diye seslendi.

‘CERRATEPE’LİLERİN 25 YILLIK MÜCADELESİNİ HABER YAPIN’

Artvin’de barındırdığı 125 endemik bitkiyle koruma alanı olan Hatila Milli Parkı sınırları içinde maden arama ruhsatları Sabah ve Atv’ye sahip olan (Turkuvaz Medya) Zirve Holding ortaklığında Artvin Maden İşletmeleri’ne verildiği hatırlatılan mektupta gazete çalışanlarına şu çağrıda bulunuldu:

“Cerattepe’lilerin 25 yıldır süren mücadelesini haber yapın. Hatila Vadisi’ndeki yaban keçisi, sansar, porsuk gibi memelilerinin, yırtıcı kuşların ve ünlü Hopa engereğinin yaşam alanlarının tehlike altında olduğunu haber yapın. Bizim geleceğimizin vadideki ladin, göknar, sarıçam ağaçlarının geleceğine bağlı olduğu gerçeğini haber yapın”

‘ÇEVRE MUHABİRLERİ İŞE ALIN’

Mektupta medya kuruluşlarına yönelik talepler ise şu şekilde sıralandı:

* İklim krizi hakkında gerçeği söyleyin; İklim acil durumu ilan edin ve haberlerinizi buna göre şekillendirin

* İklim krizinin öneminin farkında çevre muhabirleri işe alın.

* İklim krizine sebep olan fosil yakıt, madencilik, enerji şirketlerinin reklamlarını yayımlamayın veya haber adı altında propaganda ile desteklemeyin.

* Türkiye’nin 2015’te imzaladığı ancak politikacıların meclisten bir türlü geçiremediği Paris İklim Anlaşmasının uygulanması için siyasi aktörlere baskı yapın.

YAPI KREDİ ÖNÜNDEN SESLENDİLER: TEMİZ ENERJİYİ FİNANSE ET

Yapı Kredi Genel Müdürlüğü’nün Karaköy’deki binasına giden eylemciler burada da “Aynı gemide değiliz” ve “Kirleticileri değil, temiz enerjiyi finanse et” yazılı dövizler taşıdı.

Burada Yapı Kredi ve Garanti BBVA’ya ithafen yazılmış mektuplarını paylaşan eylemciler “Bankaların kömür, petrol ve doğal gaz sektöründe faaliyet gösteren şirketlere finansman aktardığını biliyoruz. Yurttaşların bankaya yatırdığı paranın ekolojik yıkıma ve iklim krizine hizmet edecek şekilde kullanılmasını istemiyoruz. Kirleten endüstrilerden tamamen vazgeçmenin vakti çoktan geldi” çağrısında bulundu.

‘FİNANSE ETTİĞİNİZ TERMİK SANTRALLERİ NASIL AÇIKLIYORSUNUZ?’

Garanti BBVA’nın İklim Değişikliği Eylem Planı hazırladığını hatırlatan eylemciler “Peki finanse ettiğiniz termik santralleri nasıl açıklıyorsunuz?” sorusunu yöneltti.

Mektupta “Adana’daki Yumurtalık Termik Santrali, Zonguldak’taki ZETES III Termik Santrali, Silopi Termik Santrali, Bolu Göynük Termik Santrali, İskenderun Termik Santrali, Kütahya’daki Seyitömer Termik Santrali, İzmir’deki İzdemir Termik Santrali’ni siz finanse ettiniz” denildi.

‘DOĞAYI SERMAYE GÖRÜYORSUNUZ’

Yapı Kredi’nin de “sürdürülebilir” ve “çevreci” hedeflerden bahsederken aynı zamanda doğayı sermaye olarak görmeye devam ettiği belirtilen mektupta şu ifadeler yer aldı:

“Yatağan, Çatalağzı, Kangal, Çan II termik santrallerinin özelleştirmelerini finanse ettiniz. Tufanbeyli Termik Santrali’nin de finansmanını üstlenen bankalardan biri de sizsiniz. İkizköyü susuz bırakan Yeniköy, Kemerköy, termik santralinin finansmanında da adınız geçiyor. Bunun dışında dört doğal gaz santralini, bir doğal gaz dağıtım şirketini, 11 elektrik dağıtım şirketini, bir rafineriyi, 18 HES projesini de finanse ettiniz.”

Mektupta fosil yakıt endüstrisini destekleyen bankalara yönelik şu talepler sıralandı:

* Fosil yakıt şirketlerini, rafinerileri, madencilik faaliyetlerini ve doğa tahribatına sebep olan sektörleri finanse etmeyin.

* Finanse ettiğiniz fosil yakıt projelerinden hızla çekilin ve yeni projeleri finanse etmeyin.

* Çocukların geleceğine, doğaya, biyoçeşitliliğe saygı duymayan yatırımları desteklemeyin.

* Tekelleri değil, toplulukları ve kooperatifleri destekleyin.

* İklim felaketinin değil adil dönüşümün ortağı olun.

MADEN VE ENERJİ SEKTÖRÜNE ÇAĞRI

Yokoluş isyanı aktivistlerinin hedef aldığı diğer kurumlar da maden ve enerji sektöründeki Cengiz Holding, Limak Holding ve Sabancı Holding oldu.

Bu üç holdinge hitaben mektup yayınlayan eylemciler şirketlerin sebep olduğu yıkımlara dikkat çekti. Mektupta şu taleplere yer verildi:

* Bu kirli yatırımlardan vazgeçin, yaptığınız tahribatı onarın

* Kar değil insan ve doğa odaklı yatırım yapın

* Çalışanlarınızı mağdur etmeyin: temiz enerji ve onarımla ilgili yeşil sektörlerde istihdam sağlayın

YOKOLUŞ İSYANI HAKKINDA

Yokoluş İsyanı (Extinction Rebellion) iklim ve ekolojik krize karşı arar alıcıların acil ve etkili bir şekilde harekete geçilmesi talebiyle ortaya çıkan küresel bir hareket. Türkiye’de de faaliyet gösteren aktivistler iklim acil durumu ilan edilmesini, sera gazı emisyonlarının sıfırlanmasını ve temiz enerjiye geçiş sürecinin adil olması için Yurttaş Meclisleri oluşturulmasını talep ediyor.

Fotoğraf: Eren Aytuğ