Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Gençlik ve YKP-Fem, askerdeyken 'intihar etti'ği iddia edilen Ertuğrul Dokuyucu ile ilgili açıklama yaptı. Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"4 Kasım 2012 tarihinde, 18 yaşındaki Ertuğrul Dokuyucu, Köşklüçiftlik’teki 3. Tabur (Dereboyu) diye bilinen Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı 10. Bölük’te (Kermiya), zorunlu askerlik hizmeti verirken hayatını yitirmiştir. Ertuğrul Dokuyucu’nun “intihar” ettiği söylenmektedir."

'10. BÖLÜKTE SÖZLÜ VE FİZİKSEL ŞİDDET UYGULANDIĞINI BİLİYORUZ'

Açıklamada, "10. Bölük diye adlandırılan birlikte ve birçok başka askeri birlikte defalarca komutan ve diğer üst rütbeli askerlerin mükellef askerlere gerek sözlü ve/veya fiziksel şiddet uygulandığını biliyoruz," denilirken, "3. Tabur’da zorunlu silahaltına giren askerlerin ağır spor ve askeri eğitime zorlanmaları ve birlikler arasındaki yarışmalarda üstün performans göstermeleri için baskı uygulandığı da bilinen bir başka gerçektir," denildi.

'ÖLÜMÜN İNTİHAR OLUP OLMADIĞI İLE İLGİLİ ŞÜPHELERİMİZ VAR'

 Ölümün intihar olup olmadığı ile ilgili makul şüphelerinin bulunduğunun ifade edildiği açıklamada, "Eğer bu bir intihar vakası ise de bu ölümü kimlerin ve/veya hangi davranış muamele ve uygulamaların hazırladığı yine soruşturulmalıdır," denildi.

'ANAAKIM MEDYA BU HABERE YER VERMİYOR'

Hayatını yitiren genç kişinin kışla dışında var olan sorunları nedeni ile intihar etmiş olması durumunda dahi, bu birliklerdeki Rehberlik Danışma Hizmetlerinin görevlerini yerine getirip getirmediği ve içerisinde bulunduğu psikolojik durumu sağlıklı olmayan birinin neden ve kimler tarafından zorunlu silahaltına alındığı ile ilgili soruları da araştıracaklarını belirten topluluk, açıklamasına şöyle devam etti:

"Ana akım medyada yer bulmayan bu haber, askerde yaşanan ne ilk intihar haberidir, ne de değişim olmazsa son haber olacaktır."

YKP, UĞUR KANTAR DAVASININ DA TAKİPÇİSİ

YKP-gençlik ve YKP-fem, Kıbrıs’ta askerlik yaptığı sırada Disiplin Koğuşunda gördüğü işkence sonucu komaya giren ve daha sonra ölen Uğur Kantar’ın Girne’de askeri mahkemedeki süren davasını da takip etmekte.

Topluluk, yaptığı açıklamada, bu ölümün de takipçisi olacağını duyurdu. (Demokrat Haber/BA)