Medipol Başakşehir Beşiktaş’a uzun zamandır ters gelen bir ekip. Siyah-beyazlılar, eski adı İstanbul Büyükşehir Belediyespor olan rakibiyle bugüne kadar yaptığı 22 resmi maçtan sadece 4'ünü kazanabildi. İki takım arasında 20'si Süper Lig, 2'si de Türkiye Kupası'nda olmak üzere geride kalan 22 resmi maçtan 6'sını Medipol Başakşehir kazandı, 12 karşılaşma ise berabere sonuçlandı.

İki takım arasında oynanan son 7 karşılaşmada ise Beşiktaş sadece 1 galibiyet kazanabildi. 2015-2016 sezonunda Atatürk Olimpiyat Stadında oynanan karşılaşmayı Beşiktaş Mario Gomez’in goleri ile 2-0 kazanır ve o sezonu şampiyon olarak tamamlar.

7 maçtan 4 ‘ü ise berabere biter, kalan 2 karşılaşmayı Medipol Başakşehir kazanır. Bu iki karşılaşmadan biri bu pazar günü oynanırken diğeri geçen sezon yine Fatih Terim Stadında oynanır ve Medipol Başakşehir Cengiz Ünder’in 2, Adebayor’un 1 golü ile 3-1 kazanır. 29. Haftada oynan bu karşılaşma öncesi Beşiktaş lider ve ikinci sırada yer alan Medipol Başakşehir’in 7 puan önündedir. Medipol Başakşehir bu galibiyet ile puan farkını 4’e indirir ne var ki bu galibiyet onlara yetmez ve Siyah Beyazlılar ligi şampiyon olarak tamamlar.

Medipol Başakşehir ile 2017-2018 sezonunun ilk yarısında oynanan karşılaşma da Beşiktaş için pek içi açıcı sayılmaz. Karşılaşma 1-1 berabere biterken siyah beyazlılar mağlubiyetten 90. Dakikada Tosiç’in attığı kafa golü kurtulur.

ŞAMPİYONLUĞUN BİRİNCİ ADAYIYDI…

Ligin ikinci yarısında 26. Haftaya geldiğimizde siyah beyazlılar için bu maçın önemi her zamankinden daha fazlaydı. Ligin 20. haftasına kadar zirvenin 6 puan gerisinde kalan Beşiktaş, son 5 maçta elde ettiği galibiyetlerle rakiplerini yakaladı. Beşiktaş, söz konusu 5 maçta Kardemir Karabükspor'u 5-0, Fenerbahçe'yi 3-1, Trabzonspor'u 2-0 ve Gençlerbirliği'ni 1-0 mağlup etti. Siyah-beyazlı ekip, bu periyottaki tek puan kaybını Atiker Konyaspor karşısında deplasmanda 1-1 berabere kalarak yaşadı. Geride kalan 5 karşılaşmada siyah-beyazlı ekip, 13 puan toplayarak ikinci sıraya kadar yükseldi.

Aynı hafta içinde Fenerbahçe Galatasaray derbisi beraberlikle tamamlanmışken, Medipol Başakşehir karşısında alınacak bir galibiyet Beşiktaş için şampiyonluğun birinci adayı demek olacaktı ve belki de harika bir şampiyonluk hikayesi yazacaktı.

Ne yazık ki oyun Beşiktaş’ın istediği gibi başlamadı. Ligin ilk yarısında beraberlikle biten ve geçen sezon 3-1’lik mağlubiyetle biten oyunun tekrarını izliyorduk adeta .

Bu arada her iki takımın ligin en fazla pas yapan ve en az gol yiyen iki takımı olduğunu belirtelim. Bir tarafta dünya derbisi, bir tarafta böyle bir istatistik…

Maçın başlaması ile Medipol Başakşehir savunmayı ileri kuruyor ve orta alana hakim oluyor. Özellikle stoperlerin üzerine kurduğu baskı ile siyah-beyazlıları hataya zorluyorlar. Beşiktaş ise bildiği oyun oynamaktan yana ve buna göre irade koyuyordu sahaya. Başakşehir’in stoperlerinden başlayan presle top Beşiktaş’a geçsin ve pas akışkanlığı sağlanıp oyun siyah beyazlıların egemenliğinde kalsın. Başakşehir ise bu oyunu Beşiktaş stoperleri topu aldığında gerçekleştiriyordu. Dolayısıyla baskı Atiba ve Tolgay’ın top almaması üzerine kuruluydu. Geçmiş maçlarda olduğu gibi bu yine işe yaradı. Tolgay’ın 28. Dakikadaki top kaybı Beşiktaş kalesine kontratak ve gol olarak döndü ve ilk yarı tümü ile Başakşehir in baskısı ile geçti. Bu gol bize Bayern Münih maçında yenilen ilk golü de anımsattı elbet.

İşin kötü tarafı Başakşehir’in Beşiktaş’a karşı sürekli aynı taktikle oynaması ve Beşiktaş’ın buna dair bir çözüm üretemeyişi. Siyah - Beyazlılarda konsantrasyon eksikliği, güçsüzlük ve peşi sıra top kayıpları dikkat çekiyordu. Ortasaha kağıt üzerinde üç kişiydi ama Talisca hep ileride. Güneş ona çok güveniyor güvenmekte de haksız değil son 7 maçta 7 gol atmış Talisca. Ne var ki oyunun savunma yönünde hiç yok. Karar verilmesi gerçekten çok zor bir oyuncu.

İkinci yarı başlıyor Oğuzhan oyuna giriyor ancak çıkan oyuncu Tolgay. Ortasaha yine iki kişinin omuzlarında. Oysa Başakşehir’in bütün taktiği buraya yapılan baskı. Ev sahibi 62’de Caicaranın 2. sarıdan atılmasıyla on kişi kalıyor. Oyun bu dakikada sonra Beşiktaş’ın egemenliğinde ancak pozisyon yok, gol yok. Güneş Vagner Love’u da oyuna sokuyor. Ne yazık ki çare olmuyor. Vagner Love ve Negredo’ya neredeyse top değmiyor. Oysa istatistiklere baktığımızda topla oynama oranında Beşiktaş %65 Başakşehir %35 , orta sayısı Beşiktaş 40 Başakşehir 15, şut sayısı Beşiktaş 16 Başakşehir 10 . Ancak isabet ortalamalarının hepsinde Başakşehir üstün.

Beşiktaş’ın pas oyunundan vazgeçtiği her oyun zor bir oyuna dönüşüyor. Güneş Beşiktaş’ın son beş maçlık performansına muhtemelen çok fazla güvendi ve Beşiktaş’ın oyuna egemen olacağına inandı. Oğuzhan’ı erken alıp pas kademelerini çoğaltmayı deneseydi belki daha farklı bir senaryo karşımıza çıkabilirdi.

Çok forvet size gol getirmiyor. Tıpkı çok fazla defans oyuncusu ile savunma yapmaya kalktığınızda gol yemeyeceğinizin garantisi olmadığı gibi.

Son sekiz hafta ve artık Şampiyonluk için her maçı kazanmak zorundasınız.