Batman Belediyesi ve Ortadoğu Sinema Akademisi'nin ortaklaşa gerçekleştireceği ve bu yıl Şengal'e adanan "5. Yılmaz Güney Kürt Kısa Film Festivali" duyurusu yapıldı.

10 Eylül-10 Kasım tarihleri arasında yarışmaya katılacak filmlerin değerlendirilmesi sürecinden sonra 9- 14 Aralık 2014 tarihleri arasında gerçekleşecek olan 5. Yılmaz Güney Kürt Kısa Film Festivali duyurusuna dair konuşan Belediye Eş Başkanı Gülistan Akel, bu yıl ki festivalin, İŞİD tarafından Şengal'de gerçekleştirilen soykırımın kurbanlarına adanacağını açıkladı.

Sinemanın kapitalist modernite açısından toplumları, kültürleri, dilleri, farklılıkları görmezden gelen tekçi anlayışla sadece kapitalizmi besleyen bir alanda kendini var etmeye devam ettiğini dile getiren Akel, "Biz Kürdistan'da alternatif sinemayı yaratma hedefi ile yola çıktık ve bu çerçevede Yılmaz Güney Film Festivali'ni de Kürt halkı açısından bir değere dönüştürdük" dedi.

'HEDEFİMİZ ÖZGÜRLÜKÇÜ SİNEMA ANLAYIŞINI GERÇEKLEŞTİRMEK'

Festivalin her yıl, kendi dili ve kimliğiyle kültürel, sanatsal üretimlerde bulunan yeni nesil Kürt sinemacılar için önemli bir sinema organizasyonu olarak gerçekleştiğini ifade eden Akel şöyle konuştu:

 "Yılmaz Güney Kısa Film Festivali, sinema özelinde sanatın demokratik dayanakları olan, endüstriyel pazarın karşısında özgürlükçü bir tutumla cinsiyet eşitlikçi, ekolojik hedeflerle gerçekleştirmeyi amaç edindik. Bunun dışında bu festival, aynı zamanda Batman'ın tarihi ve kültürel zenginliklerini tanıtmayı, festival vesilesiyle kente gelecek olan yönetmen, yapımcı, oyuncu gibi sinema alanında faaliyet yürütenleri kentle buluşturmayı amaçlıyor. Festivalimiz kültürler arası etkileşimin yaratılmasını, Kürt sinemacıları ve bu sinemacılarla halkı bir araya getirecek. Bu yıl ki festivalimiz, film gösterimlerinin yanı sıra film üretim süreçlerine katkı sunmak amacıyla kısa film senaryo destekleme bölümü ve kentteki sinema ile ilgilenen genç potansiyelin asgari sinema eğitiminin sağlanması için birçok panel, atölye, sergi, söyleşi gibi bir kapsama da sahip olacak" şeklinde konuştu. (Özgür Gündem)