Yıldız çalısı fidanı, peyzaj bitkisi olarak da nitelendirilen, her zaman yeşil yapraklara sahip bir bitkidir. Genellikle ilkbaharda çiçek açar ve portakal çiçeği, beyaz/krem görünümüne sahiptir.

Tüm yıl boyunca yeşil kalan bu bitkiler, bahçelerin olmazsa olmazıdır. Kışın az kar yağan bölgelerden Akdeniz'e, ülkemizin en kurak bölgelerine kadar her yerde yetiştirilebilir. Aslında yıldız çalısının sorunu, soğuk değil kardır. Dalları kırılgan yapısı nedeniyle kara karşı dayanıklı değildir.

Yıldız Çalısı Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır?

Yıldız çalısı fidanı oldukça dayanıklı bir bitkidir. Toprağa uyum sağlayarak hemen yetişmeye başlar. Ancak fidanı düzenli biçimde sulamak gerekir. Yıldız çalısı düzenli sulandığında en iyi şekilde büyürler ancak fazla sulama fidana zarar vererek ölümüne yol açabilir. Yıldız çalısı fidanı bakımı bazı faktörlere göre değişmektedir.

Toprak Seçimi

Yıldız çalısı fidanı çeşitli toprak tiplerine uyum sağlar ancak en iyi şekilde iyi drene edilmiş, humuslu topraklarda daha hızlı büyür.  Toprak çok ağır olduğunda fidanı ekmek için daha fazla derine ekmeniz gerekebilir. Ayrıca daha derine ekmek toprağı daha verimli hale getirecektir. Saksıda yıldız çalısı yetiştirmek için hafif ve yüksek kaliteli toprak seçimi yapılmalıdır.

Sulama

Yıldız çalısı kuraklığa dayanıklıdır ancak sürekli nemli toprakta daha iyi şekilde gelişir. Bu nedenle ilkbahar ve yaz aylarında düzenli olarak sulanması gerekir. Yıldız çalısını çok sulamak, zarar verebilir. Bu yüzden sulama yapmadan üst toprağının kuru olmasına dikkat edilmelidir. Yeni ekildiğinde ilk birkaç ay haftada 3-4 kere sulanmalıdır. Sonrasında sulama oranı azaltılabilir.

Gübreleme

Yıldız çalısı fidanı için gübreden yararlanmak şart değildir. Toprakta herhangi bir besin eksik değilse en düşük miktarda gübreleme yapılabilir. Maksimum verim için toprak nemliyken uygulanabilir.

İklim ve Işık İhtiyacı

Yıldız çalısı fidanı tam güneşte ve kısmi gölgede iyi büyür. Günde 2-6 saat güneş ışığı yeterlidir. Yeterli ışık ihtiyacı ile yaprakları her zaman yeşil kalabilir. Bununla birlikte yıldız çalısı sıcak ve ılıman iklimi sever. Sıfır altındaki sıcaklar yıldız çalısı bitkisine ölümcül hasarlar verebilir.  Soğuğa karşı dayanıklı olsa da uzun süre susuz kalması halinde problem yaşanabilir.

Budama

Yıldız çalısı fidanları budama için uygundur ve birçok farklı şekil, boyut ve stilde kesilebilir. Ancak ilkbaharda budama yapılması gerekmektedir. Seçilen budama yöntemi, bitkinin ağaç, çit veya çalı olarak büyümesini isteyip istemediğinize bağlıdır.

Zararlılar ve Hastalıklar

Demir eksikliği, yani kloroz (sararma) hastalığı sorun yaratabilir. Kahverengi nokta gibi enfeksiyonlar kapabilir.