Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, 2009 yılından beri Fırat Nehri ve çevresinde faaliyet gösteren Anagold altın madeninde kullanılan siyanürü taşıyan borunun, 21 Haziran gecesi patlamasının ardından yaşanan kirlilikle ilgili suç duyurusunda bulundu. Parti adına Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş hakkında “çevreyi kasten kirletmek” ve “görevi kötüye kullanma” gerekçesiyle suç duyurusunda bulunan avukat Arif Ali Cangı, İliç Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği şikayet dilekçesinde Anayasa’nın 17/1'inci maddesini hatırlattı.

Söz konusu maddede yer alan, “Herkes yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir” ibaresine dikkat çeken Cangı, Anayasa’nın 56/1'inci maddesine göre ise herkesin, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğunu belirtti. Cangı, aynı maddenin ikinci fıkrasına getirilen düzenleme ile de 'çevreyi geliştirmenin, çevre sağlığını korumanın ve çevre kirlenmesini önlemenin gerek devlete gerekse vatandaşlara ödev olarak yüklendiğini' belirtti.

ŞİRKET YETKİLİLERİ VE KAMU GÖREVLİLERİNİN CEZALANDIRILMASI İSTENDİ

Söz konusu olayın denetimsizlikten meydana geldiğine de dikkat çeken Cangı dilekçede, “İliç sahasına siyanür taşıyan borunun çatlaması bunun sonucudur. Faaliyeti denetlemeyen kamu görevlileri de atılı suçun failidirler, çevreyi kirletme suçuna ortak olmadıklarının değerlendirilmesi halinde, görevi kötüye kullanma suçunun işlendiği kabul edilmelidir” ifadelerine yer verdi. Suç duyurusu dilekçesinin sonuç ve istem kısmında ise şöyle denildi:

“Şüpheli Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni işletmesinde, 21 Haziran 2022 gecesi liç sahasına siyanür taşıyan borunun kırılarak (veya başka bir şekilde) toprağa siyanür içeren sıvının boşalması sonucunda oluşan 'İnsan veya hayvanlar açısından tedavisi zor hastalıkların ortaya çıkmasına, üreme yeteneğinin körelmesine, hayvanların veya bitkilerin doğal özelliklerini değiştirmeye neden olabilecek niteliklere sahip olan atık veya artıklarla' çevreyi kasten kirletme suçu oluşmuştur. Bu nedenle; Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş yöneticileri ile gereken idari önlemleri almayan, denetim yapmayan, olaya yol açan izin ve ruhsatları veren kamu görevlilerinin tespit edilmesini, yapılacak soruşturma sonucunda, tespit edilen şüpheliler ile şirketin atılı suçlardan cezalandırılmalarına TCK madde 60 gereğince şüpheli şirkete verilen tüm izinlerin iptaline karar verilmesi için haklarında kamu davası açılmasını, talep ediyoruz."