HDP, 31 Mart seçimlerini değerlendirmek için dün Merkez Yürütme Kurulu’nu (MYK) topladı. 2014’te kazanılan 102 belediyeden ciddi kayıplarla 70’e düşülmesinin ardından HDP’de nedenler ve sonuçlar masaya yatırıldı. HDP’de seçimlerin ardından kongrenin değil, merkez yönetimde revizyonun gündeme olduğu belirtiliyor.

Ozan Çepni'nin Cumhuriyet'te yer alan kulis haberine göre, partinin bazı bileşenlerinin HDP’nin batıda aday çıkarmamasını “hata” olarak değerlendirdiği öğrenilirken, oy düşüşü buna bağlandı. Ayrıca doğuda yaşanan kayıplar için de MYK’de, seçim sürecinde iktidarın hedefindeki HDP’ye ve bileşenlerine yönelik baskılar, doğru adayların gösterilmemesi, yeterli propaganda çalışmasının yapılmaması ve “halka batıdaki stratejinin doğru bir şekilde anlatılamaması” gibi nedenlerin tartışıldığı öğrenildi. 

MYK toplantısında ayrıca kayıpları tetikleyen konulardan biri olarak da, iktidarın, HDP’nin kazandığı belediyelere yeniden kayyım atanacağına yönelik tehdit içeren açıklamaları olduğu değerlendirildi. Ayrıca cezaevlerinde devam eden açlık grevlerinin ardından yaşanan operasyonların süreci olumsuz etkilediği belirtildi. Edinilen bilgiye göre, mevcut eşbaşkanlar Pervin Buldan ve Sezai Temelli’nin yeniden aday olmayacağı iddialar arasında yer aldı.