Yeni Zelanda’da sel ve heyelana neden olan Gabrielle Kasırgası nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı dokuza yükseldi. 

Reuters’ın haberine göre, 12 Şubat’tan bu yana ülkede etkili olan kasırga hakkında açıklama yapan polis, kasırga ile bağlantılı olduğunu düşündükleri bir ölüm hakkında soruşturma yürüttüklerini, kasırga sebebiyle yaşanan can kaybının dokuza yükseldiğini duyurdu. 

Kuzey Adası’nda etkili olan kasırga hakkında açıklama yapan Yeni Zelanda Başbakanı Chris Hipkins de bölgedeki çalışmaların sürdüğünü söyledi. 

Gabrielle Kasırgası’nın ‘bu yüzyılda Yeni Zelanda’yı vuran en büyük doğal afet’ olduğunu kaydeden Hipkins, bölgedeki ekiplerin arama-kurtarma çalışmalarının sürdüğünü hatırlatarak, ekiplerin kasırga sebebiyle ulaşılamayan bölgelere ulaşmasıyla birlikte kasırganın sebep olduğu can kaybının artabileceğini belirtti.  

62 BİN HANEYE ELEKTRİK VERİLEMİYOR
Yeni Zelandalı yetkililerin açıklamasına göre, 17 Şubat itibariyle yaklaşık 5 bin kişiye ulaşılamadığına ilişkin ihbar alan polis, 885 kişinin güvende olduğunun tespit etti. Yetkililer ayıca yaklaşık 62 bin haneye elektrik verilemediğini, bu hanelerin yaklaşık 40 bininin yaklaşık 170 bin nüfuslu Hawke’s Bay bölgesinde bulunduğunu açıkladı. 

The New Zealand Herald gazetesinin haberine göre, kasırgadan etkilenen yaklaşık 2 bin kişi Hawke’s Bay’deki tahliye merkezlerine yerleştirildi. 

NE OLMUŞTU?

Yeni Zelanda hükümeti, 12 Şubat'tan itibaren ülkenin kuzeyinde etkili olan Gabrielle Kasırgası'nın vurduğu bölgelere destek vermek ve ek kaynak sağlamak amacıyla 14 Şubat'ta acil durum ilan ettiğini duyurmuştu.

Başbakan Chris Hipkins, ordu birliklerinin, kasırgadan etkilenenlerin tahliyesi ve acil ihtiyaç malzemelerinin dağıtılmasına yardımcı olmak için bölgede bulunduğunu açıklamıştı. Gabrielle Kasırgası, söz konusu bölgelerde sel ve toprak kaymalarına yol açmış, binlerce hanenin evin elektriksiz kalmasına sebep olmuştu.