Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki El Nur ve Linwood camilerine cuma namazı sırasında eş zamanlı saldırı düzenlendi. Saldırının Türkiye saatiyle bu sabah 03.30-04.00 arasında düzenlendiği belirtildi.

Saldırı sonrası çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildirilirken, olayla ilgili 1'i kadın 4 kişinin gözaltına alındığı aktarıldı.

YENİ ZELANDA BAŞBAKANI'NDAN AÇIKLAMA

Yeni Zelanda Başbakanı Ardern saldırıda 40 kişinin hayatını kaybettiğini, 20'si ağır 48 kişinin yaralandığını açıkladı.

Ardern'in açıklamasından öne çıkanlar şöyle: Yeni Zelanda'nın en karanlık günlerinden biri olduğu açık. Açıkçası, burada olanlar, olağanüstü ve benzeri görülmemiş bir şiddet eylemi.

Bu ülkede ortak değerler söz konusu. Bu trajediden etkilenen toplumun yanındayız. Bunu yapanların ideolojisinin şiddetle kınamaktayız.

Saldırıyı gerçekleştirenlerle ilgili gözaltında olan kişiler arananlar listesinde değil. Polis soruşturmayı sürdürüyor. Sonuçları paylaşacağız. Listede olanlar ya da olmayanlar polis tarafından değerlendiriliyor.

Aşırıcı şiddete karşı sürekli uyanık olmak zorundayız. İstihbarat kuvvetleri aşırılık üzerinde durmaktalar. Bugün karşılaştığımız daha önce karşılaşmadığımız ciddi bir saldırı. Yeni Zelanda’da oturanlar kendini yine güvende hissedecek."

SALDIRIYI SOSYAL MEDYADAN CANLI YAYINLADI

Saldırganın saldırı anını sosyal medyadan canlı olarak yayınladığı ortaya çıktı. Saldırganın aracının bagajından uzun namlulu silahını çıkarıp hazırladığı, daha sonra camiye yönelerek ateş etmeye başladığı görüldü. Saldırgana ait bir de fotoğraf yayınlandı.

AP, Yeni Zelanda'da iki camiye silahlı saldırı düzenleyen saldırgana ait bi fotoğraf yayınladı. İskoç bir aileden gelen ve Avustralya'da doğan Brenton Tarrant isimli saldırganın 28 yaşında olduğu tahmin ediliyor.

Saldırganın, kendi YouTube sayfasından 70 sayfalık bir manifesto yayınlandığı ortaya çıktı.

Tarrant'ın manifestosunda Türklerle ilgili bir bölüm de yer alıyor.

'Türklere' başlığının yer aldığı bölümde şu ifadelere yer verilmiş:

"Topraklarınızda huzur içinde yaşayabilirsiniz, size zarar gelmeyecek. Boğaz'ın Doğu yakasında. Ama Boğaz'ın Batı yakasında bir yerde yaşamayı denerseniz, Avrupa'ya gelirseniz sizi öldüreceğiz. Konstantinopolis'e gelir, tüm cami ve minareleri yıkarız. Ayasofya minarelerden kurtulacak ve Konstantinapol hak edildiği gibi tekrar Hristiyan şehri olacak."

WELLİNGTON BÜYÜKELÇİSİ: YARALANANLAR ARASINDA TÜRK YOK

Yeni Zelanda'nın Wllington Büyükelçisi Ahmet Ergin, operasyonların sürdüğünü belirtirken, yaralanan ya da hayatını kaybedenler arasında Türkiye vatandaşlarının olmadığını bildirdi. 

EMNİYET’TEN AÇIKLAMA: 4 GÖZALTI

Emniyet Genel Müdürü Mike Bush, El Nur ve Linwood camilerini hedef alan saldırıların ardından, biri kadın dört kişinin gözaltına alındığını belirtti. Bush, "önemli sayıda" can kaybı olduğunu söylerken, şüphelilerin araçlarında el yapımı bomba olduğundan şüphelenilen düzenekler bulunduğu ve askerlerin bunları etkisiz hale getirdiğini söyledi.

'KAMUFLAJ GİYMİŞTİ'

Bir görgü tanığı, medyaya yaptığı açıklamada askeri kıyafetler ve kamuflaj giyen bir saldırganın, otomatik bir tüfekle etrafa rastgele ateş açtığını söyledi.