Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden ve Süryani Patriği Patrik Zakka 1. Iwas'ın yerine Mor Cyril Aphrem Karim getirildi.

1933 yılında Irak'ta doğan ve 21 Mart 2014 tarihinde tedavi gördüğü Almanya'da hayatını kaybeden Süryani Kadim Patriği Kadasetli Moran Mor İğnatiyos 1. Zakka Iwas Şam’da defnedilmişti.

Yapılan Sen Sinod toplantısı ile yeni Süryani Patriği olarak Mor Cyril Aphrem Karim seçildi. Suriye’deki güvenlik sorunu nedeniyle Süryani Metropolitlerin oluşturduğu Sen Sinod Meclisi dün Lübnan’da toplandı.

Seçimde Süryanilerin 123’üncü patriği seçilen Mor Cyril Aphrem Karim, 1988-89 yıllarında Patrik Zakka I. İwas’ın sekreteryası görevini de yürütmüştü. 1996’dan bu yana Doğu Amerika Birleşik Devletleri Metropolitliği görevini üstlenen yeni Süryani Patriği, Klasik Süryanicenin yanı sıra iyi derecede İngilizce, Arapça ve Fransızca biliyor.

Coğrafi ve kültürel olarak Nusaybin sınırının Suriye tarafında kalan bölümü Kamışlı’da doğan Mor Cyril Aphrem Karim’in, Nusaybin doğumlu Mardin Metropoliti Saliba Özmen’le yakın işbirliği bulunuyor.

MOR CYRİL APHREM KARİM KİMDİR?

3 Mayıs 1965 Suriye, Kamışlı doğumlu. Ailenin en küçük çocuğu. Küçük yaşlardayken babasını kaybetti. 1977 yılında Lübnan'da Mor Efrem Teoloji Okulu'nda eğitime başladı. 1984-1988 seneleri arasında Halep Metropolitliği hizmetinde yer aldı. Kıpti Teoloji Okulu'ndan yükseköğretim derecesinde mezun oldu.

1985'te rahiplik yeminini etti. 1988-89 yıllarında Merhum Patrik Zakka I Iwas'ın sekreteryası görevini yürüttü. Mor Efrem Teoloji okulunda öğretmenlik yaptı. 1991'de İrlanda'da eğitim aldı ve doktorasını "Erken Hıristiyanlık'ta Haç Sembolizmi" üzerine yaptı.

1996 yılında Patrik tarafından Doğu Amerika Birleşik Devletleri Metropoliti olarak takdis edildi. New Jersey'deki Mor Markos Katedrali'nde göreve başladı.

Klasik Süryanice ve Touroyo bilmektedir. Ayrıca iyi derecede İngilizce, Arapça ve Fransızca da bilmektedir.

Yeni Patrik hakkında daha ayrıntılı bilgi:

http://syrianorthodoxchurch.org/about/mor-cyril-aphrem-karim/

Kaynak: suryaniler.com