Hükümete yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak gazetesinde bugün yayımlanan bir haberde, Gezi Parkı direnişinin kitap ve dergilerin yanı sıra dizi ve filmlerde rant amacıyla kullanıldığı öne sürüldü.

Yusuf Genç imzalı yorum haberde Gezi Parkı protestolarını yurtdışından destekleyen isimler de eleştirilirken, “Gezi'nin dışarıdaki destekçileri saymakla bitmeyeceği gibi, Gezi'dekilerin temel tezlerini de kökünden çürütecek isimler. Berbat filmleriyle tanıdığımız David Lynch'ten, Bruce Willis'e kadar işe yaramaz birçok insan” ifadesi dikkat çekti.

Eylemlere katılanların, “entelektüel genç kızlar, yaşlı teyzeler, asker emeklisi babanın ergen oğulları ve gerçekten devrim yaptığına inanan tüm eylemciler” olarak nitelendirildiği haberde, “gösterilere destek veren tiyatrocuların tiyatrolarına, dizi ve filmcilerin setlerine, iş adamlarının plazalarına, geriye kalanların ise İstinye Park ve Kanyon'a geri döndüğü” öne sürüldü.

Yeni Şafak’ta, “Gezi bahane ekmeği şahane” başlığıyla yayımlanan haberde, dizi ve filmlerdeki Gezi göndermesi alt başlığında, Gezi üzerinden rant elde edildiği iddia edilirken, 'Behzat Ç.' filmi "Gezi'nin resmi filmi" olarak nitelendirildi ve aynı başlık altında şunlar söylendi:

"Önemli bir kısmı Doğan Yayın Grubu'na ait televizyonların dizilerinde de ilgili ilgisiz her konu bir şekilde Gezi'ye bağlanıyor. Karşılığı erken alınıyor, sosyal medyada alkışlar alkışlar… Kuzey Güney, Merhamet, Yalan Dünya, Galip Derviş gibi diziler Gezi göndermelerinde başı çeken dizilerden bir kaçı. Gezi tutkusu sadece dizilerde değil tiyatro oyunlarının da baş konusu olmayı başardı. Oyunları ve oyunculuklarıyla gündeme gelememiş tiyatro grupları, yazdıkları ve oynadıkları gezi temalı oyunlarla gündeme gelmeyi, en azından medyada yer almayı başarıyorlar."

"Gezi'nin dışarıdaki destekçileri" alt başlığında ise şu iddialara yer verildi:

"Gezi Parkı'nda yaşananların yurt içinden olduğu kadar yurt dışından da sayısız destekçisi vardı. Dünyaca ünlü İngiliz rock grubu Placebo, son klibi Rob the Bank ile Gezi Parkı'na esaslı bir destek vermişti. Placebo'nun klibinde Gezi Parkı olaylarını çağrıştıran çok sayıda görsel materyale yer alıyor. Placebo'nun klibi aslında en görünen çalışma. Yoksa Gezi'nin dışarıdaki destekçileri saymakla bitmeyeceği gibi, Gezi'dekilerin temel tezlerini de kökünden çürütecek isimler. Berbat filmleriyle tanıdığımız David Lynch'ten, Bruce Willis'e kadar işe yaramaz birçok insan. Ayrıca bulduğu her fırsatta özel sayılarla Müslümanların tarih algısı ve tanrı anlayışlarını Hristiyanlığın karşısına çıkarıp çatışma güden Almanya'nın çok satan dergisi Der Spiegel'in Gezi'ye verdiği uluslararası katkıyı unutmamak gerek. Derginin Gezi Özel Sayısı'nın sunuş yazısında, Almanya'da yaşayan milyonlarca Türk'ün hedeflendiğini yayın yönetmen yardımcısı Klaus Brinkbäumer bizzat söylemişti. Gezi, sadece Türkiye'dekilere değil yurt dışındakilere bile rant kapısı olmuştu."

İngiliz rock grubu Placebo, Gezi ile ilgili özel bir sayı yapan Der Spiegel, Kanal D'deki Galip Derviş ve Yalan Dünya dizileri  de Yeni Şafak'ın ilgili haberinin hedefinde olanlardan.

Haberin tamamına gitmek için tıklayınız…