Sağlık meslek örgütleri ve insan hakları savunucusu kadınlar çeşitli cezaevlerinde 58. günündeki açlık grevine dikkat çekmek için basın açıklaması yaptı. Açıklamada “Açlık grevinde mahpusların sesi olalım” çağrısı yapıldı.

Evrensel'de yer alan habere göre İstanbul Tabip Odası, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İnsan Hakları Derneği  (İHD) İstanbul Şubesi, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) sağlık meslek örgütlerinden ve insan hakları savunucusu kadınlar İstanbul Tabip Odası'nda basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü İpek Deniz, İstanbul Tabip Odası’ndan Dr. İncilay Erdoğan, TİHV Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı konuşmacı olarak katıldı.

'YENİ ÖLÜMLER VE SAKATLIKLAR OLMASIN'

Türkiye’nin açlık grevini en iyi bilen ülkelerden biri haline geldiğini belirten Fincancı, geçmiş yıllardaki açlık grevlerini hatırlattı. “Türkiye'de ne yazık ki olumlu gelişmeler yerine tam tersine daha baskıcı, daha sınırlayıcı, uzlaşmanın ortadan kalktığı bir dönemden geçiliyor” diyen Fincancı, referandum gündemi nedeniyle açlık grevinde bulunanların seslerini duyurmakta sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Açlık grevinde olanların sağlık durumuyla ilgili bilgilerde çok ciddi sıkıntılar olduğunu belirten Fincancı, açlık grevindekilerin B1 vitamini kullanımının da sınırlandırıldığını söyledi. Fincancı şu çağrıyı yaptı: “Açlık grevi yapan insanların sağlık durumu ile bilgilerde çok ciddi sıkıntılar var. Biz sesimizin duyulmasını istiyoruz. Tuz, şeker, karbonat,  B1 vitaminine ulaşımın engellenmesi uluslararası belgeler çerçevesinde hak ihlalidir. İşkence kapsamında değerlendirilir. Yeni ölümler ve sakatlıklar olmaması için talepleri yerine getirin.”

‘VİCDANIMIZI TEMSİL EDİYORLAR’

Eren Keskin, açlık grevine girenlerin taleplerine dikkat çekerek, “AKP devletin gerçek sahibi olduğunu zannetmesin. Cezaevlerindeki açlık grevleri onurumuzu ve vicdanımızı temsil ediyor. Demokrasi için ölmeyi tercih ediyorum bunun için destek olmamız lazım” dedi.

SES Şişli Şube Kadın Sekreteri İpek Deniz, “Hâlâ belleğimizde 2000’lı yıllarda yaşanan travmalar devam ederken, yeni süreçte arkadaşlarımızın yaşam haklarını savunuyoruz. Süreç ne olursa olsun birincil talebimiz yaşam hakkı olmalı" diye konuştu.

217 KİŞİ AÇLIK GREVİNDE

İncilay Erdoğan ise basın metnini okudu. Şubat ayından bu yana başlayan açlık grevlerine dikkat eden Erdoğan, 23 farklı cezaevinde 41’i kadın olmak üzere toplam 217 mahpusun süresiz-dönüşümsüz açlık grevinin devam ettiğini söyledi. Açlık grevlerinin 59. gününe girdiğini hatırlatan İncilay, açlık grevine girenlerin talepleri için bir adımın atılmadığını belirtti.

İncilay, açlık grevindekilerin sağlık durumuyla ilgili bağımsız gözlemcilerin sürece müdahil olmasının önünün açılmamasının onca açlık grevinin acısına yenilerinin eklenmesi anlamına geleceğini söyledi. Açlık grevindekilerin taleplerinin kabul edilmesi çağrısı yapan Erdoğan, “Açlık grevinde bulunan mahpusların düzenli sağlık kontrollerinin yapılması ve TTB tarafından görevlendirilecek hekimlerin cezaevlerinde muayene yapması sağlanmalıdır” dedi. Erdoğan, kamuoyuna da duyarlılık çağrısı yaptı.