Yeni Evim Programı’nın yasal alt yapısını oluşturan kanun teklifi TBMM’ye sunuldu. Kredi faiz oranından vade belirlemeye cumhurbaşkanına yetki sunan teklifte kamu bankalarına kaynak aktarılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu “Yeni Evim Konut Finansman Programı” kapsamında yapılması gereken değişikleri içeren kanun teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu.

'Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da değişiklikler öngören, yürütme ve yürürlük dışında tek maddelik teklifin gerekçesinde 'vatandaşların konut sahipliğinin artırılmasının hedeflendiği' ifade edildi.

KREDİ FAİZ ORANINDAN VADE BELİRLEMEYE CUMHURBAŞKANI YETKİLİ

Kredi geri ödemelerine hazineden 3 yıl boyunca katkı sunulmasının önünü açan bu düzenleme ile faiz oranı, kâr payı, vade, finansman tutarı, hane gelirine ilişkin sınırlamalar gibi özelliklerin belirlenebilmesi için Cumhurbaşkanı'na yetki verildi.

KAMU BANKALARINA NAKİT KAYNAK

Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanuna eklenen geçici madde ile Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek bir kamu bankası aracılığıyla kamu bankalarına nakit kaynak aktarılacağı ifade edildi. İlgili geçici maddede, “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişilerin konut finansmanı taksit ödemelerini kolaylaştırmak amacıyla bankalar tarafından sağlanan konut finansmanı taksitlerine katkı sağlanmasına yönelik olarak Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek bir kamu bankası aracılığıyla 5411 sayılı Kanun kapsamında faaliyet gösteren bankalara nakit kaynak aktarılır. Nakit kaynak aktarımı için Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinde mevcut ya da yeni açılacak tertiplere ödenek eklemeye Hazine ve Maliye Bakanı yetkilidir” denildi.