Yemeksepeti Banabi çalışanlarının düşük zam teklifine karşı başlattıkları eylemler devam ediyor. Kuryeler, bu kez de Ankara Ulus Meydanı’nda bir araya gelerek, kontak kapattı ve basın açıklaması gerçekleştirdi.

‘KURYELER ROBOT DEĞİL İNSANDIR’

Talep ve önerilerinin karşılık bulması adına gerçekleştirdikleri toplantıya dair bilgi veren bir Yemeksepeti kuryesi, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) kurye tanımını hatırlattı ve tanım dışı işlerin kuryeler tarafından yapılmasının yasal olmadığını dile getirdi.

Motosikletli kuryelerin yaşadığı sorunlara ilişkin çözüm önerilerinin, beklentilerin tekrar ele alınması gerektiğini belirten Yemeksepeti kuryesi, çalışanların yaşadıkları zorluklara dair şunları söyledi:

“SGK 832102 iş kodu ile motorlu kurye tanımı, ‘kendisine teslim edilen her türlü yemek siparişi, evrak, kargo paketlerinin alıcılara istenen zamanda ve güvenli bir şekilde ulaştıran kişidir’. Kuryelerin tanımda ifade edilen işler dışında işler yapmasını beklemek ve yaptırımlar uygulamak yasal değildir. Kaldı ki Yemeksepeti firması, sistemi ve arkadaşlarımızı bir bilgisayar programıyla yönetmekte olup, çalışanlar robot edasıyla yönlendiriyor. Çalışan kurye arkadaşlar robot değil, insandır. Mesainin başlangıcından bitimine kadar aynı performansta çalışamaz. Kurye arkadaşların yemek saati dışında şahsi ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacak şekildeki sipariş yönlendirilmesi, insan üstü çalışma performansı gerektirmektedir. Örnek olarak çetin hava şartlarında bir siparişin teslimi, takip noktasına dönen bir kurye 3-5 dakika depoda ısınıp, insani ihtiyacını karşılayabilir ama mevcut sistem hem depoların hem de anlaşmalı işyerlerini teslim etmek zorunda bırakmaktadır.” 

‘ÇALIŞMA MODELİNE İLİŞKİN MOBBİNGDEN VAZGEÇİLMELİDİR’

Kuryelerin hızlı bir şekilde sipariş teslim etmelerinin işveren tarafından baskı unsuru olarak kullanıldığı belirten Yemeksepeti kuryesi, bu durumun kuryelerin hayatını tehlikeye attığını belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“Son zamanlarda yasal boşlukları fırsat bilerek geliştirilen tüccar kurye modeliyle irdelenmelidir. ‘Büyük kazanç, kendi işinin patronu olma, istediğin zaman çalış’ vaatleriyle dayatılan model ile motorlu kuryenin kaza yaptığında, hasta olduğunda, tüm haklarıyla ilgili riskler tamamen motorlu kuryelerin üzerine atılmak istenmektedir. Çalışma modeline ilişkin, dayatma ve mobbingden vazgeçilmelidir.”

‘KURYE ARKADAŞLARIMIZA TEHDİT MESAJLARI GELİYOR’

Yemeksepeti kuryelerine destek açıklaması yapan Motosikletli Kuryeler Konfederasyonu Genel Başkanı Çağdaş Yavuz ise işçilerin tehdit mesajları aldıklarını söyledi.

Gerekirse Ankara’daki kuryeler olarak toplanıp, İstanbul’a gideceklerini ifade eden Yavuz, "Buradan valimize sesleniyoruz. Kuryeler, direncini sürdürebilmek için sabit bir yer istiyor. Bize sabit bir yer tesis edin. Eylemimizi haklarımızı alana kadar orada devam ettirelim. Direncimiz sürecek. Mücadelemiz devam edecek" dedi.

"Motosikletli kuryeler çok vasıflı, işinin gerekliliklerine tüm benliğiyle bağlı meslek erbabıdır. Hayatını ortaya koyarak teklif edilen kazancın yetersiz olduğunu, teklif edilen ücretin yeniden gözden geçirilip, insani hayat standartlarına göre yeniden düzenlenmesini istiyoruz" diyen Çağdaş Yavuz, "Bizler federasyonlar, dernekler, tüm sivil toplum kuruluşları olarak bütün yönetimimizle, Banabi kuryesi arkadaşlarımızın yanında olduğumuzu beyan ediyoruz. Kurye kardeşlerimize tehdit mektupları geliyor. Hepsini vardiyaya çağırıyorlar. ‘Sizi kapının önüne koyarız’ diye hepsine mesaj geliyor" şeklinde konuştu.