Sabri Ülker Vakfı, “Yemekte Denge Mutfağı” zengin besin öğesi içeriği ile balığı en lezzetli haliyle tüketmek isteyenler için özel tarifler sunuyor.

Yemekte Denge Mutfağı, Sabri Ülker Vakfı’nın yeterli ve dengeli beslenmeye katkıda bulunmak hedefiyle hayata geçirdiği en önemli projelerinden biri. Yemekte Denge Mutfağı, birbirinden farklı besinler ve pişirme yöntemleri ile hazırlanan lezzetli ve dengeli tarifleri videoları ile birlikte paylaşıyor, her tarifin besin öğeleri içeriği ile sağlık ilişkisine yönelik bilgiler sağlıyor.

Yemekte Denge Kış Mutfağı, dengeli beslenmenin olmazsa olmazı, omega-3 yağ asiti, çinko, iyot, selenyum, fosfor ve kaliteli protein kaynağı balık tariflerine de yer veriyor. Yemekte Denge Mutfağı’na ait tüm tarifler youtube.com/user/sabriulkervakfi/videos adresinde yer alıyor.

Fırında Uskumru (4 kişilik)

Malzemeler

4 orta boy uskumru

1 orta boy kuru soğan

1 orta boy domates

1 orta boy limon

2 dal biberiye

Sosu için:

1 orta boy limon

1 orta boy portakal

Karabiber

Hazırlanışı

Uskumruları temizleyip bol suyla yıkayın ve fazla suyunu alın. Kuru soğan, limon ve domatesleri yarım ay şeklinde doğrayın, fırın tepsisinin tabanına ve balıkların içine paylaştırın. Sos için taze sıkılmış limon ve portakal suyunu, taze çekilmiş tane karabiber, biberiye ve tuzla karıştırdıktan sonra balıkların üzerine gezdirin. Üzerini yağlı kağıtla kapatıp önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20-25 dakika kadar pişirin. Balıkların hafif kızarmaları için yağlı kağıdı kaldırıp 10-15 dakika daha pişirdikten sonra sıcak olarak servis edin.

Pazılı Hamsikoli (6 kişilik)

Malzemeler

1 kilo hamsi

1 bağ pazı

1 demet dereotu

1 demet maydanoz

1 büyük boy kuru soğan

6 adet yeşil soğan

1 su bardağı mısır unu

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 su bardağı sıcak su

Karabiber

Hazırlanışı

Pazı, maydanoz, dereotu ve taze soğanı temizleyip bol suyla yıkadıktan sonra, hepsini ince ince doğrayıp derin bir kabın içerisine alın. Temizlenmiş, kılçıkları çıkarılmış hamsileri küçük küçük doğradıktan sonra yeşilliklerin üzerine ekleyin. Kuru soğanı ince ince doğrayın ve karışıma ilave edin. Bu karışıma mısır unu, tuz, karabiber, zeytinyağı ve sıcak su ekleyip yoğurun. Bir fırın kabını hafif yağlayın ve hazırladığınız karışımı kaba boşaltın. Üstünü düzleştirdikten sonra, önceden ısıtılmış 170 derece fırında, üstü kızarana kadar yaklaşık bir saat pişirin. Fırından çıkardıktan sonra dilimleyip sıcak ya da ılık olarak servis edin.

Balık salatasız olmaz. Peki besin değeri yüksek, doyurucu ve lezzetli bir salata hazırlamaya ne dersiniz?

Keçi Peynirli Roka Salatası (2 kişilik)

Malzemeler

1 küçük demet roka

1 yemek kaşığı keçi peyniri

1 tam ceviz içi

3 adet kurutulmuş domates

1 tatlı kaşığı kuru üzüm

2 adet kuru kayısı

Çeyrek limon

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı balsamik sirke

Hazırlanışı

Rokaları yıkayıp kurulayın, iri parçalar halinde doğrayın ve bir kaba alın. Kuru üzüm, kurutulmuş domates ve kuru kayısıları küçük küpler halinde doğrayın ve rokaların üzerine serpiştirin. Ardından iri parçalara böldüğünüz cevizi ekleyin. Balsamik sirke, limon ve zeytinyağını küçük bir kapta karıştırın. Sos malzemesi ile harmanladığınız yeşil salatanın üzerine, küçük parçalara ayırdığınız keçi peynirini ekleyerek servis edin.