Yedikule’de tarihi surların dibinde bulunan ve Osmanlı saraylarına sebze yetiştiren tarihi bostanlık alan imara açılıyor.

İstanbul’daki tarihi surların dibinde yer alan Yedikule Bostanları’nın dönüşümü için, Koruma Kurulu kararı doğrultusunda  İBB Meclisi’nce Uygulama İmar Planı’na işlendi.  

Fatma Aksu’nun Hürriyet’teki haberine göre, Bakanlar Kurulu’nun 2006 yılında “Yenileme alanı” ilan ettiği tarihi bostan alanıyla ilgili Fatih Belediyesi’nin, “Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması” hakkındaki kanun gereği hazırladığı Uygulama Planı, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde CHP ve MHP grubunun ret oylarına karşılık iktidar partisinin oy çokluğuyla kabul edildi.

Karara itiraz eden CHP, yenileme projesine onay veren Ak Parti Grubu’nu “Kültür katliamına” imza atmakla suçladı.

“Yedikule-Belgrad Kapı Arasında Kara Surları İç Koruma Rekreasyon Projesi” hakkındaki raporun hakkındaki karar kapsamında, bölgeye sus havuzu, sosyal tesis, açık spor alanı, otopark, dinlenme alanları ve konutlar yapılabilecek.

SOYSAL: ORASI BOSTANLIKTAN ÇIKMIŞ, MEZBELELİĞE DÖNMÜŞ

AK Partili İmar Komisyon Başkan Vekili Timur Soysal ise, bölgenin adeta mezbelelik hale geldiğini savundu. İmar planları için komisyon üyelerinin günlerce yerinde inceleme yaptığını anlatan Soysal “Emeklere haksızlık edilmemeli. Orası bostanlıktan çıkmış, hafriyat atıklarıyla doldurulmuş, tinercilerin yatağı haline gelmiş bir yerdi. Bu meclis’ten Fatih ilçesinin 1/5000 1/1000 ölçekli planları oy birliği ile geçti. Bu raporla yenileme alanı ilan edilmiş bir bölgenin biz plan değişikliğini değil Kurul tarafından onaylanan avan projenin planlara aktarıyoruz.” İfadelerini kullandı. Tartışmaların ardından söz konusu rapor oy çokluğu ile kabul edildi.

Söz konusu bölge SİT alanında olduğu için planlar daha sonra Koruma Kurulu’nun da onayına sunulacak. Kurul da planları onaylarsa yürürlüğe girecek.

Yeni plan, tarihi bostanlığın bitişiğinde bulunan ve geçtiğimiz yıllarda Maksem Yapı tarafından yapılan Yedikule Konakları’na büyük bir avantaj sağlayacak. Konakların çevresi hem açılacak hem de yeşil alan düzenlemesi ile görsel güzelliğe kavuşmuş olacak.