Arsanın yatırım için kullanılması, çok uzun zamandan beri kullanılmakta olan yöntemler arasında yer alır. Parasının değerlenmesini isteyen pek çok kişi, günümüzde arsa almaya başlamıştır. Birkaç yıl önceye kadar konut ve ev alımı ile beraber yatırım yapılması, kısa bir süre içinde yatırım amacıyla arsa almaya dönmüştür. Aslında arsa almak, konut veya diğer gayrimenkul türlerine kıyasla getirisi az olmasından dolayı mantıksız görülebilir. Ancak doğru adımların izlenmesi sayesinde arsa alan kişilerin ev veya işyerine yaptıkları yatırımlara oranlara daha fazla kar edebilecekleri çok sık karşılaştığımız bir durumdur. Yani, mantıklı ve doğru adımların atılması ile beraber yatırım amacıyla alınan arsaların kar getirisinin yüksek olacağı söylenebilir.

 

En İyi Yatırım Ev Midir Arsa Mı?

Yatırımların en iyisi, aslında piyasaya göre değişen bir durumdur. Belirli bir süre içinde ev alıp satmak daha karlı iken, bazı zamanlarda bu durum arsa için geçerli olacaktır. Ayrıca bu durum, yine belirli bir zaman aralığı için her ikisi için de geçerli olabilir. Genel anlamı ile bakıldığında ise arsanın daha iyi bir yatırım aracı olacağı söylenebilir. Çünkü arsalar, üzerinde herhangi bir işlem yapılmadığı sürece sahipleri için sadece vergi borcu çıkarabilir.

 

Tarla Almak İyi Bir Yatırım Mı?

Tarlanın yatırım için kullanımı, uzun vadede getirisinin olmasından dolayı, hedefe bağlı olarak değişebilecek bir durumdur. Yani, kısa vade içinde getirisinin olması istenen bir gayrimenkul alınacaksa, bu tarla olmamalıdır. Yatırım amacıyla arsa almak gibi, tarla ve bahçe benzeri konumlar genellikle çok uzun yıllar içinde kar getirir. Nadiren bu durumlar değişebilir ancak tarla alan kişilerin birkaç yıl içinde almış oldukları tarladan fazla kar edemeyeceklerini bilmelilerdir.

 

Yatırımlık Arsa Nereden Alınır?

Yatırımlık arsaların alınabilineceği yerler, günümüzde ağırlıklı olarak Marmara bölgesinde kalan illerdir. Özellikle Tekirdağ’da yer alan arsalardan oldukça fazla arsa satımı gerçekleşmektedir. Bununla beraber, günümüzde hala yatırım amacıyla arsa alınabilecek iller şöyle sıralanmıştır:

·       İstanbul

·       Gaziantep

·       Adana

·       Ankara

·       İzmir

·       Konya

·       Kocaeli

·       Bursa

·       Antalya

 

Arsa Satıp Ev Almak Mantıklı Mı?

Arsa parasıyla ev alınması, daha önceden yatırım amacıyla arsa alınmışsa ve arsa için beklenen kar oranı elde edilecek şekilde satılmışsa, mantıklıdır. Ancak 2022 yılında konut fiyatlarının artmasından kaynaklı olarak eğer arsadan beklenen kar elde edilmemişse mantıklı değildir. Yani evi de yatırım amacı ile almak için arsasını satmak isteyen kişiler için bu durum şu an için iyi bir fikir olmayabilir. Yatırımlık arsa almak gibi, ev ve diğer gayrimenkullerin satın alımları da farklı bir gayrimenkul ürününden henüz gelir elde edilmemişken mantıklı olmayabilir. Bu durum için de istisnalar olabilir ancak genel anlamıyla arsadan kar edilmeden ev alınması mantıklı değildir.