İklim değişiklikleri nedeniyle Akdeniz ve Ege'ye bir çok farklı türde balık göç ediyor, bunlar içerisinde en zararlısının balon balığı olduğunu belirtildi ve tüketilmesi yasaklandı.

 

Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Türkiye ve Karadeniz Direktörü Sibel Karadeniz, son yıllarda Türk karasularında sıkça görülmeye başlanan balon balığının, balıkçılığa darbe vurduğunu söyledi.

 

Karadeniz, yaptığı açıklamada, yaşanan iklim değişikliğiyle Akdeniz ve Ege'deki balık türlerinde değişimlerin yaşandığına dikkati çekti. Kızıldeniz'den Akdeniz ve Ege'ye göç eden balıkların çok farklı türde olduğunu anlatan Karadeniz, bunlar içerisinde en zararlısının balon balığı olduğunu belirterek, ayrıca zehirli deniz anası, kardinal ve kılkuyruk mercan balıklarının da göç eden tehlikeli diğer deniz canlılarından olduğunu vurguladı.

 

Türk karasularında görülmeye başlanan zararlı deniz canlılarının, balıkçılığı olumsuz yönde etkilediğini dile getiren Karadeniz, şöyle konuştu: "Özellikle balon balıklarının zararı çok büyüktür. Balon balığı, geleneksel balık avcılığına, av türlerine ve yöntemlerine ciddi bir darbe vurmaktadır. Büyüklüğü 5 kilograma ulaşan balon balıkları, ağları kesip ve takılan balıkları da yemektedir. Bu tür balık türü ilk defa Yumurtalık'ta görüldü."

 

HIZLA ÇOĞALIYOR

Bu balık türünün, diğer deniz canlısı popülasyonun azalmasına neden olduğunu, yerli balıkların yumurta ve larvalarına da zarar verdiğini anlatan Karadeniz, şöyle devam etti: "Toksin içeren balon balığı uygun teknikle pişirilmediği takdirde, zehirlenmelere yol açıyor. Balon balığının içerdiği toksin, insanda önce kol ve bacaklarda uyuşukluk, baş dönmesi ardından terleme, kusma, morarma, konuşma güçlüğü ve felce hatta ölüme neden oluyor." Karadeniz, Türk Deniz Araştırmaları Vakfı'nın (TÜDAV) çalışmalarına göre de Akdeniz'de bilinen 650 balık türünden, 90 tanesinin istilacı olduğunu ve balon balığı gibi birçok türün Akdeniz ve Ege'ye yayıldığını vurguladı. Karadeniz, balon balığının tüketilmesinin yasakladığını da sözlerine ekledi. (AJANSLAR)