Bircan Değirmenci/ Demokrat Haber

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle, Vate Çalışma Grubu tarafından Kürtçe’nin Zazaki lehçesinde belediye terminolojisini oluşturmak amacıyla 4 gün süren çalıştay yapıldı.

Çalıştaya aralarında çeşitli meslek gruplarından ve Zazaki lehçesinin konuşulduğu farklı kentlerden 21 kişi katıldı.

Zazacayı standartlaştırmak ve ortak yazı kurallarında anlaşmaya varmak amacıyla 1996 yılından beri çalışmalarını sürdüren Vate Çalışma Grubu yaklaşık 2500 kelime üzerinde Diyarbakır’da 4 gün süren çalıştay yaptı.

Daha önce Kurmanci olarak hazırlanan terminolojinin Zazacası belediyelerle paylaşılacak.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zülküf Karatekin, Kültür ve Sanat Daire Başkanı Cevahir Sadak Düzgün, Kültür Müdürü Edip Yaşar ve Dil Geliştirme Müdürü Xezal Aslan toplantıya katılarak grupla sohbet etti.

Vate Çalışma Gruba adına konuşan Munzur Çem, belediye terimleri üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

Çem “Zazaki’ye önem verilmesi bizi çok mutlu ediyor. Size de bundan sonra sorumluluk düşüyor. İlişkilerimiz devam edecek” diye konuştu.

Zazaki’nin köy dili olması nedeniyle modern sözcükler olmadığından sözcükler oluşturmaya çalıştıklarını ifade eden Çem, “Son çıkarılan sözlükte her bölgeden sözcüler yer alıyor”  dedi.

Vate Dergisi’nin yıl sonunda 50. sayısının çıkarılacağını aktaran Çem, Kürtçe 50 sayı çıkan ilk dergi olduğunu söyledi.

Haydar Diljen de 1996 yılından beri terminoloji ve gramer konusunda çalışmalarını sürdürdüklerini, her toplantıdan önce konuların önceden belirlenerek hazırlık yapıldığını söyledi.

‘DİL ÇALIŞMALARINI ÖNEMSİYORUZ’

Karatekin, Vate Çalışma grubunun önemine değinerek, giderek daha az konuşulan Zazaca’nın yaşatılması ve korunması için verdikleri emekten dolayı teşekkür etti.

Belediye olarak dil çalışmalarına önem verdiklerini ifade eden Karatekin, “Sadece Kurmanci değil Kirmançki’yi de önemsiyoruz. Sadece belediye terimlerinde değil başka konularda da bu lehçeyle çalışılmalı. Kurmanci belli bir mesafe kat etmişken Kirmançki henüz hak ettiği yerde değil. Bu nedenle çalışmalarınızdan dolayı kutluyorum” dedi.

Cevahir Sadak Düzgün ise, yeni kurdukları Dil Geliştirme Müdürlüğünü büyüteceklerini Zazaki konusunda da çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti.