Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Belge Yayınevi’nin kurucusu, yayıncı ve yazar, İnsan Hakları aktivisti Ragıp Zarakolu, Arjantin’in başkenti Buenos Aires Otonom Kent Yasama Meclisi tarafından onur yurttaşı ilan edildi.

Ragıp Zarakolu’na ayrıca, evrensel İnsan Hakları ve bu bağlamda azınlık hakları da dahil olmak üzere, düşünce ve yayımlama özgürlüğü alanında verdiği mücadeleden ötürü Arjantinli yetkililer tarafından cesaret madalyası takdim edildi.

Ödül töreni, Kent Meclisi’ndeki Eva Peron Salonu’nda düzenlenen panelden sonra yapıldı.

YAZARLAR TAHLİYE EDİLSİN

Buenos Aires’te bu yıl 40’ıncısı düzenlenen Uluslararası Kitap Fuarı’na bizzat katılmak üzere Arjantin’e giden Ragıp Zarakolu, 24 Nisan-12 Mayıs 2014 tarihleri arasında düzenlenen fuara ilişkin yaptığı konuşmada, 24 Nisan 1915’te Ermeni aydınlarının tutuklanmasıyla başlayan karanlık sürece işaret etti.

Aralarında Rupen Sevag, Taniel Varujan ve Krikor Zohrab’ın da bulunduğu yaklaşık 250 Ermeni aydınının 24 Nisan’da tutuklandığını belirten Zarakolu konuşmasında, Sabahattin Ali, Hrant Dink ve İlhan Erdost suikastlarına da değindi.

Günümüz Türkiye’sinde tutuklu bulunan aydınların durumuna da dikkat çeken Zarakolu, Sevan Nişanyan, Yüksel Genç, Dursun Yıldız ve Füsun Erdoğan’ın durumundan duyduğu endişeyi dile getirdi. Zarakolu, tutuklu yazar ve aydınların serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Zarakolu, Arjantin temasları kapsamında Arjantin Senato Başkanı ve Devlet Başkan Yardımcısı Amado Boudou ile gerçekleşen görüşmesinin ardından Senato’ya hitaben bir sunum yaptı.

BASKILAR VE YARGILAMALAR

Ragıp Zarakolu 1971 askeri darbesinden sonra Uluslararası Af Örgütü ile “gizli ilişkileri” olduğu suçlamasıyla cezaevine konuldu.

Ermeni Soykırımı ve Türkiye’deki azınlıkların durumlarını konu alan kitaplar yayımlamasının ardından baskılara maruz kalarak 40’ı aşkın kez yargı karşısına çıkarılan Zarakolu son olarak “KCK soruşturması” adı altında yürütülen operasyon kapsamında 31 Ekim 2011’de tutuklanarak cezaevine konmuştu.

10 Nisan 2012’de tahliye edilen Zarakolu, baskı altında bulunan yazarlara kalabilecekleri güvenli bir ülke bulma amacıyla çalışma yürüten International Cities of Refuge Network’un ve Uluslararası PEN’in önerisiyle yürütülen girişimlerin ardından İsveç’te yaşamını sürdürüyor.