Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin (PSAKD) 14. Olağan Genel Kurulu, Ankara'da Büyükhanlı Park Otel'de gerçekleştirildi. Genel Kurula, HDP Eş Genel Başkan Figen Yüksekdağ ve Milletvekili Müslüm Doğan ile CHP'den milletvekilleri Zeynep Altınok, Ali Haydar Hakverdi ve Akın Üstündağ da katıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, cumhuriyetin demokratik olabilmesi için Alevilerin eşit yurttaşlık hakkına kavuşturulması ve tarihte Alevilere yönelik kırımlar ve katliamlar nedeniyle devletin hesap vermesi gerektiğini belirtti.

‘DEVLET ALEVİLERE HESAP VERMELİ’

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, AKP'nin cumhuriyeti bir diktatörlüğe dönüştürmeye çalıştığını söyleyerek, şunları kaydetti: "Geride bıraktığımız süreçte halklarımızın, işçilerin, emekçilerin mücadelesinin özü demokratik cumhuriyet mücadelesiydi. Ama uzun yıllar boyunca cumhuriyetin demokratik olabilmesi, bu değerli sıfatı hak edebilmesi için gerekli olan şeyler yapılmadı bu siyasi yaşam içerisinde. AKP-Saray iktidarı da bu cumhuriyeti adeta bir diktatörlüğe çevirmek için elinden gelen her şeyi yaptı. İşte bizlerin bugün demokratik bir Türkiye Cumhuriyeti mücadelesinin kendi birliğimize, hoşgörü hareketimize ortak demokratik hedeflerine bağlı olarak yürütmemiz, sürdürmemiz çok daha büyük bir zorunluluk ve aciliyet haline gelmiştir."

Yüksekdağ, cumhuriyetin demokratik olabilmesi için Alevilerin eşit yurttaşlık hakkına kavuşturulması ve tarihte Alevilere yönelik kırımlar ve katliamlar nedeniyle devletin hesap vermesi gerektiğini belirtti. Yüksekdağ, "Bu Cumhuriyet, bütün ezilenlerin eşitliğini tanınmadıkça asla ve asla demokratik bir cumhuriyet hüviyetine bürünemeyecektir. Bütün kesimler 'cumhuriyetin demokratikleşmesi' için çalışmalı" dedi.

'MECLİS, SARAY BÜROSU YAPILMAK İSTENİYOR!'

Yüksekdağ, AKP'nin halkların iradesinin yansıdığı meclisi adeta kendi bürosu haline dönüştürmeye çalıştığını, AKP-Saray iktidarının baskıcı anlayışla demokrasinin önünü kapattığını söyledi. 

"Bugün Meclis, halkın özgür demokratik iradesinin konuştuğu, konuşulduğu bir yer olmaktan çıkarılmıştır. Bugün Meclis özellikle de milletvekili dokunulmazlığı kaldırma müdahalesi ile birlikte bir Saray bürosuna dönüştürülmeye çalışılıyor. Saray'ın bir danışma meclisi haline dönüştürülmeye çalışılıyor" diyen Yüksekdağ, sözlerini şöyle tamamladı: 

"Halkın seçme ve seçilme iradesi ve hakkı sayısız kere saldırıya uğradı. Ama bugün çok açık bir şekilde gasp edilme girişimiyle karşı karşıyayız. Ve bugün demokrasinin tesis edilmesi bakımından bütün yollar AKP-Saray iktidarının bu baskıcı anlayışıyla kapatılmış durumda."

(Kaynak: ANF)