Birçok eve roket ve merminin isabet ettiği, zırhlı araçlardan yurttaşlara, "Evlerinizi boşaltın. Aksi taktirde sorumlusu biz değiliz” diye anonsların yapıldığı Şemdinli'de 10 ev yıkıldı; 5 bin nüfuslu Şapatan köyünde ise halk evlerini terk etti, köyde sadece 100 kişi kaldı. Hem şehir merkezinden hem de köylerden ise yaklaşık 13 bin kişi zorunlu göç etti.

90'LI YILLAR

Şemdinli’de yaşananlara ilişkin Evrensel'den Erdal İmren'e konuşan HDP Van Milletvekili Adem Geveri, “Şapatan köyünde 5 bin kişi yaşıyordu. Bu sayı bugün itibariyle 100’e düştü. Şemdinli merkezinde evlerini terk edenlerle birlikte göç edenlerin sayısı 12-13 bin civarında” dedi.

Şemdinli’de diğer kentlerden farklı olarak köylerin, şehrin top atışına maruz kaldığını belirten Geveri, “Burada 90’lı yıllara ait manzaralar yaşandı. Devlet kendi halkını bombalıyor. Evlere isabet eden bombalar var. Şapatan’da tesadüfen insanlar ölmedi, çok kayıp olabilirdi. Kur’an kursuna, bahçelere isabet etti bombalar. Buralarda insanlar olabilirdi” dedi.

ASKER, İNSANLARI GÖÇE ZORLUYOR

“Asker sadece bu köyde değil, Şemdinli kent merkezinde de ‘Evlerinizi terk edin’ şeklinde anons yapıyor” diyen Geveri, “Düşünün ki bir devlet, şehir merkezinde, Emniyetin, alay komutanlığının, kaymakamlığın olduğu bir yerde, halka şehri terk edin, yoksa sorumlu değiliz’ diyor. Sanki karşısında başka bir devlet varmış gibi, burada yaşayan insanları yaşadığı alanı terk etmeye zorluyor” dedi.

TOPLAM 13 BİNE YAKIN KİŞİ GÖÇ ETTİ

Şapatan köyünde yaklaşık 5 bin kişinin göç ettiğini, Şemdinli kent merkezi, Şapatan ve birkaç yakın köyden baskı ve şiddet ortamı nedeniyle göçler yaşandığını söyleyen Geveri, “İlçede toplam göç eden sayısı 12-13 bin civarındandır” dedi.

Geveri, göç edenlerin nereye gittiği sorusuna ise, “3-4 günlük gerginlik sonrası göç edenlerin bir kısmı Güney Kürdistan’a (Federal Kürdistan Bölgesi) geçti. Rudav muhabirleri, Mergesor bölgesinde, Şemdinli’den gelen göçmenler olduğunu söyledi. Benim bizzat arkadaşım olan, bir kişi akrabalarını Derecik bölgesine götürmüş. Başka bir arkadaşımız, ailesini alıp Van’a geçmiş. Bir kısım insan uzak köylere gidiyor” yanıtını verdi.

Federal Kürdistan Bölgesi’ne geçenlerin nasıl gittiği de sorulan Geveri, “Orada bir gümrük olmadığı için sınırı kaçak olarak geçiyorlar. Askerin mutlaka bilgisi oluyordur bu geçişten ama engel olunmamış” yanıtını verdi.

Şemdinli’den başka bölgelere geçişte de ciddi sıkıntılar yaşandığını belirten Geveri, "Devlet yolu kesiyor, PKK’nin kazdığı hendekler var, köprü havaya uçurulmuştu. Çok sıhhatli bir geçiş de yapılamıyor” dedi.