Demokratik çözüm sürecinden umutlanan diasporadaki Yezidiler (Êzidî Kürtler) dönüş için arayışlarını artırdı. Kültür ve inançlarının tehlike altında olduğunu düşünen Avrupa’daki Êzidî diasporası, geçmişte yaşadıkları baskı ve saldırıların tekrar etmeyeceğine dair tüm taraflardan güvence istiyor.

Konu hakkında ANF’ye değerlendirmelerde bulunan Kuşçukuru Köyü “Ülkeye Dönüş” heyetinin sözcülüğünü yapan Nedîm Erkîş kendileri için önemli olanın güvenlik teminatı olduğunu söylüyor.

BAZI OLUMSUZLUKLAR GÖÇÜ YAVAŞLATTI

Êzidîlerin uzun süredir geri dönüş için çaba sarf ettiğini ve 2000 yılından sonra bazı ailelerin köylerine dönmeye başladıklarını belirten Erkiş, ancak bazı kötü uygulamalar ve saldırıların göçü zorlaştırdığını belirtti.

Erkiş konu hakkında şu değerlendirmede bulundu: “Dönüşler sınasında yaşanan bazı olumsuzluklar tersine göçü yavaşlattı. Ancak Türkiye Avrupa Birliği’ne bazı garantiler verdikten sonra geri dönüş yeniden gündemleşti. Yine Batman (Êlîh), Beşiri (Qûbîn) Sur, Viranşehir (Wêranşar) gibi belediye başkanları Êzidî Dernekleri Federasyonu ( FKE) ve Êzidîlerin evlerini ziyaret edip güvence verince dönüş için önemli bir ortam oluştu. Ayrıca sözü geçen bölgelerde Êzidîlere ait tahrip edilmiş evlerin onarılması sözü de verildi. Yine DTK’nin Ezdiler için düzenlediği uluslararası konferans büyük moral ve cesaret verdi. Dönüş motivasyonu için bazı komite ve meclisler kuruldu. Basının olumlu bir ilgisi var. Ancak yine de bunlar Êzidîlere yönelik ön yargıları ve sorunları önleyemiyor.”

Bazı olumsuz koşullara rağmen Êzidîlerin dönüş için örgütlendiğini belirten Erkiş sözlerini şöyle sürdürdü: “Örneğin Midyad’da (Midyad) yıkılan Bacime köyünün yeniden inşası için hukuksal girişimlerde bulunuldu. Ama örneğin Viranşehir’de Êzidîlere yönelik saldırılar sürüyor. Êzîdilerin yaşadığı Bahçeçik köyünde cami yapılmak isteniyor. Beşiri’deki köyleri hala işgal altında. Bunlar negatif bir ortam yaratıyor.”

GERİ DÖNÜŞ İÇİN GEREKLİ TEMİNATLAR

Erkiş dönüş için şu teminatları sıraladı: “Devletin dönüş yapmak isteyenlerin can ve mal güvenliğini sağlaması, yıkılan köylerimizin yeniden yapılması, Êzîdilere yönelik her türlü baskı ve zulmün yasaklanması, doğamızın ve kutsal mekânlarımızın korunması ve anayasal korunmaya alınması, yıkılan köylerimiz için Êzîdilerin görüşleri alınarak özel projelerin oluşturulması, BDP, DTK, HDP, tüm insan hakları örgütleri ve belediyeler Êzidîlere sahip çıkma sözü vermeli, basın pozitif yaklaşımlarıyla Êzidîlere sahip çıkmalı.”

Erkiş, “Bu şartların yerine getirilmesi Êzidîlerin dönüşünde destekleyici bir rol oynayacak” diye vurguladı. (ANF)