Avcılar Yeşilkent Cemevi'nin inşaatının temeli belediye tarafından 10 yıl önce atıldı. Ancak devamı gelmedi, tek bir çivi bile çakılmadı. Mahalle halkı, bu durumun değişmesi için 11 Aralık 2011 tarihinde "Birlik Aşuresi" yaptı. Ardından da Yeşilkent Pir Sultan Abdal Kültür Derneği kuruldu.

Dernek yöneticileri, CHP’li Avcılar Belediyesi yönetimi ile görüşme talebinde bulundu. Ancak, belediye bu talebe "olumlu" bir yanıt vermedi. Temsilciler bunun üzerine Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Kaya ile görüştü. Mahalle halkı, Kaya'ya, "Cemevinin artık yapılması gerekiyor. Siz yapmıyorsanız, bize teslim edin biz yapalım" dedi.

'CEMİ GİDİN EVİNİZDE YAPIN'
Kaya ise bu talebe, önce "O kadar çok cem yapmak istiyorsanız, Firüzköy'e gidin" dedi. Dernek yöneticileri taleplerinde ısrarcı olunca bu kez de, "Gidin evinizde yapın" yanıtını verdi.

CEM 'EV'DE BAŞLADI
Mahalle, belediyenin bu tutumu üzerine, "evimiz" dediği inşaatı tamamlanmamış cemevinde her Perşembe günü cem yapmaya başladı. Ancak cemevinin tamamlanması için yıllardır tek bir çivi bile çakmayan belediye yönetimi, halkın cemevinde toplanmasını engellemek için çeşitli girişimlerde bulunmaya başladı.

Dernek Başkanı Deniz Türkmenoğlu, bu saldırıları şu şekilde anlattı: Geçtiğimiz Çarşamba gününden bu yana bize sürekli saldırılar düzenleniyor ve belediye yönetimi bu konuda hiçbir açıklama yapmıyor. Geçtiğimiz Çarşamba günü geldiler, tabelamızı sökmek istediler. Buna izin vermedik. 'Neden söküyorsunuz' diye sorduğumuzda, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Kaya'nın kendilerini görevlendirdiğini söylediler. Ellerinde belge olup olmadığını sorduğumuzda ise hiçbir belgenin olmadığını, telsiz ile anons aldıklarını anlattılar. İki gün sonra ise sabaha karşı gelip tabelamızı söktüler, ertesi gün de kapımızı kırıp içeriye giriyorlar. Hacı Bektaşi Veli, Pir Sultan Abdal ve Hz. Ali'nin fotoğraflarını yırtarak alıp, halkın buraya getirdiği eşyaları götürüyorlar."

Belediyenin cemevini yaptırmak gibi bir niyeti olsaydı böyle bir saldırıda bulunmayacağına dikkat çeken Türkmenoğlu, "Tabelamızın sökülmesi, eşyalarımıza el konulması bir tarafa, ortada Pir Sultan Abdal'a yapılan bir saldırı vardır. Alevilere yapılan bir saldırı var" diye konuştu.

BELEDİYE BİLDİRİ DAĞITTI
Belediyenin dağıttığı bildiriyi gösteren Türkmenoğlu, "Belediye bu bildiri ile ne yapmak istiyor?" diye sordu. Söz konusu bildiride, cemevi için mücadele eden halk, "provokatör" ilan edildi. Bildiride yer alan ifade şöyle: "Halkımızı sınıflara bölerek kışkırtıcılık yapanların oyunlarına gelmeyin. Defalarca denenmiş bu tür oyunlardan kimseye fayda gelmeyeceği çok açıktır. Bu nedenle belediyemize ait yeri işgal etmek için halkı kışkırtan provokatörlerle ilgili suç duyurusunda bulunulmuş olup, güvenlik güçleri gerekli kovuşturmayı yapmaktadır."

'CEMEVİMİZİ İSTİYORUZ'
Dernek Başkanı Deniz Türkmenoğlu, inançlarını yaşamak istediklerinin altını çizerek, "Biz Cemevimizi istiyoruz. Bunun için de mücadele edeceğiz. Cemimizi gerçekleştireceğiz. Belediye bizimle görüşsün. Kesinlikle geri adım atmayacağız, dönen dönsün yolundan, biz dönmeyeceğiz" dedi.

HER PERŞEMBE CEMDE BULUŞUYORLAR
Mahalle halkı, dün akşam "Birlik Cemi"nde buluşarak, belediyeye "vazgeçmeyeceğiz" mesajı verdi. Ceme, Halkların Demokratik Kongresi Merkez Yürütme Kurulu üyesi sanatçı Ferhat Tunç da katıldı. (etha)