30.000 yaşındaki fosiller, Neandertal ve Modern İnsanın dışında dünya üzerinde yakın zamanda var olmuş üçüncü bir insan türünün varlığına işaret ediyor.

Sibirya Altay Dağları’ndaki Denisova Mağarasında bulunan 30 bin yaşındaki parmak kemikleri ve dişlerden alınan DNA örneklerinin analizi sonuçlandı. Bu kalıntıların eski ve DNA’sı farklı bir insan türüne ait olduğu bilim insanlarınca açıklandı.

Bulunan yeni insan türüne bulunan mağaraya atfen ”Denisovan” adı verildi. Bu tür modern insanın taş aletler, takı ve sanatı geliştirmekte olduğu Buzul Çağı’nda yaşamış.

Son bulgulara göre insan soyağacında yakın dönemde yaşamış üç tür bulunuyor: Modern İnsan, Neandertal ve Denisovan.

Analizlerin kaynağı olan kemikler ‘X-kadın’ olarak adlandırılan genç bir kıza ait. Bu yılın başında yayınlanmış olan geçici testler kemiklerin tamamen yeni bir türe ait olabileceğini söylüyordu. Bitirilen tam DNA analizi ise kemiklerin gittikçe karmaşık bir hal almakta olan insan soy ağacındaki yerini kesinleştiriyor.

Denisovanlar, iki ayakları üzerinde yürümüş olmalarına karşın Neandertal ve modern insanlardan fiziksel açıdan farklılık gösteriyor. Diş şekli insanın çok daha eski bir akrabası olan ve yaklaşık bir milyon yıl önce ortadan kalkan Homo erectus’unkileri andırıyor. Makaleye göre parmak kemikleri ve dişler farklı bireylere ait.

X-kadın’ın bulunuşu, bir Endonezya adasında 2004 yılında ortaya çıkarılmış olan ‘Hobit’ lakaplı ve 90 santimlik tartışmalı potansiyel yeni türün keşfini takip etmişti. Bir çok araştırmacı Hobit’i, kemiklerin gelişim bozukluğu yaşamış bir insana ait olduğunu söyleyerek reddediyor.

Almanya Leipzig’teki Max Planck Evrimsel Antopoloji Enstitüsü’nden ve çalışmanın yazarlarından Dr. Richard Green, insanın erken dönem atalarından bir grubun 300.000 ila 400.000 yıl önce Afrika’yı terk ettiğini ve hızla parçalanarak yayıldıklarını düşünüyor. Green’e göre bu parçalardan bir dal Neandertaller’e evrilirken diğeriyse doğuya yönelerek Denisovanları meydana getirmiş. 70.000 yıl kadar önceki bir başka göç dalgası sırasında da modern insan Afrika’yı terk etmiş. Modern insan gruplarından bir tanesi Denisovanlar ile temas etmiş ve bunların DNA’sının izlerine Melanezya’da rastlayabilmek mümkün.

Başka Alternafler Olabilir mi?

Altay Dağları’nda bulunan bu kalıntılar için henüz başka yorumlar bulunmasa da, daha önce bu bölgede bulunan  bedeni tamamen dövmeli bir kadın ve bir erkek cesedi için Rusya’daki şamanlar bu bedenlerin başka paralel evrenlerden geldiği yorumunda bulunmuşlardı.
(Kaynak: Olga Khratidi - Çembere Giriş - Dharma Yayınları)

DEMOKRAT HABER